Reseptit

Maximin päärynätorttu

Ainekset

murotaikina:

  • noin 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 0.3 tl suolaa
  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 pieni muna
  • 2 tl maitoa

täyte:

  • 3 kypsää päärynää
  • 6 dl vettä
  • 3 dl sokeria
  • ½ sitruunan mehu
  • 2 kanelitankoa

mantelitäyte:

  • 100 g pehmeää voita tai margariinia
  • 150 g mantelia
  • 1.5 dl sokeria tai tomusokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl maizenaa tai perunajauhoja
  • (noin 1/2 rkl rommia)
  • 1.3 dl kuohukermaa

kiille:

  • 3-4 rkl pihlajanmarjahyytelöä tai aprikoosimarmeladia
  • (1 rkl vettä)

Valmistusohje

Maximin päärynätorttu
  1. Hakkaa murotaikinan aineet pöydällä veitsellä murumaiseksi ranskalaiseen tapaan tai nypi sormin ja sekoita taikinaksi. Taputa taikina litteäksi, kiedo kelmuun ja pidä ainakin tunnin ajan jääkaapissa.
  2. Painele ja levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja sen reunoille. Jos taikinaa jää, tee pieniä leivospohjia. Peitä taikina pyöreällä leivinpaperilla ja laita paperin päälle kourallinen kuivia herneitä, niin taikina ei pääse kupruilemaan paistamisen aikana. Paista pohjaa 200 asteessa noin 20 minuuttia. Poista herneet ja paperi. Samoja ”piirakkaherneitä” voit käyttää myöhemmin uudelleen.
  3. Kiehauta vesi, sokeri, sitruunamehu ja kanelitangot. Kuori ja halkaise päärynät, poista siemenkota ja keitä ne sokeriliemessä puolipehmeiksi eli vielä kiinteiksi. Nosta reikäkauhalla liemestä ja anna jäähtyä.
  4. Laita mantelit kiehuvaan veteen, huuhdo kylmällä vedellä ja irrota ruskeat kuoret. Jauha 2/3 manteleista hienoksi ja hakkaa loput rouheeksi. Jos ostat valmiiksi jauhettua mantelia, osta osa rouhittuna.
  5. Vatkaa pehmeä rasva vaahdoksi. Lisää jauhetut mantelit, tomusokeri, kananmuna ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää jauhot, hakatut mantelit ja, jos haluat, mausteeksi rommia. Lisää kylmää kermaa lusikallinen kerrallaan hyvin sekoittaen. Levitä mantelitäyte kylmälle, jäähtyneelle murotaikinapohjalle ja loput maistiaisleivoksiin. Paina täytteeseen päärynän puolikkaat. Paista päärynätorttua 225 asteessa 20-30 minuuttia tai kunnes täyte kiinteytyy ja saa kullankeltaisen värin.
  6. Jos haluat päärynätortun pintaan kiiltoa, sivele päälle pihlajanmarjahyytelöä tai vedellä pehmennettyä aprikoosimarmeladia.
  • Ohje: Brita Olhagen, Tukholma

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maximin päärynätorttu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.