Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Meksikolainen tomaattikastike

Meksikolainen tomaattikastike on peräisin Santa Fen tunnetuimpiin ravintoloihin kuuluvan Coyote Cafen omistajalta Mark Milleriltä. Mark on intohimoinen chilin ystävä ja chili maistuu myös tässä tomaattikastikkeessa, joka sopii tortillojen ja naudanlihan kanssa.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Meksikolainen tomaattikastike

  • 2 tlk säilöttyä tomaattia
  • 3 kpl valkosipulinkynttä
  • 1 kpl valkea sipuli
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • chilijauhetta tai chipotle chiliä adobokastikkeessa
  • suolaa
  • (sitruunan tai limetin mehua)
  • tuoreita korianterinlehtiä

Valmistusohje

Meksikolainen tomaattikastike valmistuu näin:

Meksikolainen tomaattikastike on tulinen kastike, jonka maustamiseen käytetään Uuden Meksikon eniten käytettyä ja tunnetuinta chili-lajiketta, jalopenoa. Se on yleensä vihreä, joskus punainen, chili, jonka pituus on noin 1 1/2 tuumaa ja leveys ”harteista” noin tuuman eli 2 1/2 senttiä. Jalapenoa käytetään tuoreena, paahdettuna ja säilöttynä pikkelsiin tapaan. Kuivattuna ja savustettuna se on nimeltään chipotle. Adobokastikkeessa on muhennettua chiliä, joka on keitetty sipulin, tomaatin, viinietikan ja mausteiden kanssa.

  1. Keitä kaksi purkkia säilöttyjä tomaatteja kattilaa välillä ravistellen.
  2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota hienonnettua sipulia öljyssä noin 15 minuuttia. Kuori ja hienonna valkosipulit. Lisää sipulien joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet. Niitä voit paahtaa ensin kuorineen pannulla 20-25 minuuttia, poista kuoret ja tummuneet kohdat.
  3. Soseuta tomaatit, kuullotettu sipuli ja valkosipulinkynnet sauvavatkaimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi kastikkeeksi. Lisää vettä tarvittaessa. Mausta tomaattikastike makusi mukaan chilillä, suolalla ja halutessasi sitruunan tai limetin mehulla ja hienonnetulla korianterilla. Tarjoa kastike lämpimänä tai kylmänä esimeriksi tortillojen ja grillatun pihvin ja guacamolen kanssa.

Vinkit:

  • Jos tarjoat kastikkeen lämpimänä, lisää korianteri vasta juuri ennen tarjoamista, sillä muuten se menettää väriään ja makuaan.
  • Kastikkeeseen kuuluisi käyttää ananaskirsikan sukulaista, rapean kuoren suojaamia vihreitä meksikolaisia tomatilloja, jotka ovat maultaan pehmeämpiä kuin tomaatit.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Makuja Meksikosta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Meksikolainen tomaattikastike

Sinun täytyy kommentoidaksesi.