Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Mestari Andelinin puolukkatorttu

Raikas puolukkatorttu on taitavan Fazerin kondiittorimestari Matti Andelinin suunnittelema ja valmistama lahja Kotilieden lukijoille.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

ohut sokerikakkulevy:

  • 2 munaa
  • 0.8 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 0.8 tl leivinjauhetta

väliin:

  • noin 0,8 dl siivilöityä, sokeroitua puolukkasurvosta

täyte:

  • 1 dl ranskankermaa (creme fráiche)
  • 2 dl siivilöityä puolukkasosetta
  • noin 2 dl sokeria
  • 5 liivatelehteä
  • 4 dl kuohukermaa
  • 3 valkuaista

kiille päälle:

  • 2 liivatelehteä
  • runsas 1 dl siivilöityä puolukkasurvosta

puolukkakastike:

  • siivilöityä puolukkasurvosta, sokerilientä

Valmistusohje

  1. Valmista kakkulevyjä kerralla kaksinkertainen annos, jos haluat tehdä kerralla kaksi torttua tai torttupohjaa. Voitele ja korppujauhota irtopohjainen kakkuvuoka (halkaisija 24 cm). Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita jauhot munavaahtoon. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa kypsäksi noin 13 minuuttia. Irrota vähän jäähtynyt pohja vuoasta. Peitä kakkuvuoan pohja leivin- tai voipaperilla ja kiedo vuoan reunojen korkuinen voipaperikaistale vuoan sisäpuolelle, niin saat myöhemmin hyytyneen tortun helposti irti vuoasta. Käännä torttupohja vuokaan paistopinta alaspäin.
  2. Levitä kakkupohjalla siivilöityä, sokeroitua puolukkasurvosta.
  3. Laita 5 liivatelehteä pehmenemään veteen 5-10 minuutiksi. Vaihda vesi välillä. Kaada vesi pois. Kuumenna liivatelehdet kattilassa varoen ja kattilaa liikutellen, kunnes liivate sulaa, mutta älä keitä seosta. Anna liivateseoksen vähän jäähtyä, muttei jähmettyä. Siivilöi puolukkasurvos ja mausta 1 dl:lla sokeria.
  4. Vatkaa valkuaiset ja noin 1/2 dl sokeria vaahdoksi. Lisää ranskankerma. Vatkaa kerma ja 1/2 dl sokeria vaahdoksi ja yhdistä vaahdot keskenään.
  5. Sekoita liivateseos kerma-valkuaisvaahtoon huolellisesti ja kaada vaahto kakkupohjalle. Tarkista maku. Anna hyytyä viileässä seuraavaan päivään tai pakasta kakku tässä vaiheessa.
  6. Liota 2 – 3 liivatelehteä vedessä 5-10 minuuttia. Vaihda vesi välillä. Kuumenna siivilöityä, sokeroitua puolukkasurvosta kattilassa ja sekoita joukkoon liotetut liivatelehdet. Ne liukenevat lämpimään liemeen. Anna kiilteen jäähtyä ja levitä tortun päälle ohut kerros puolukkakiillettä.
  7. Tarjoa puolukkatorttu siivilöidyn ja sokerilla tai sokeriliemellä maustetun puolukkakastikkeen kanssa.
  8. Kun soseutat noin 800 g pakastepuolukoita esimerkiksi monitoimikoneessa ja siivilöit soseesta kuoret pois, saat noin 1/2l sosetta. Makeuta loput soseesta kastikeeksi.

Kondiittorimestari Andelinin vinkit:

  • Jos haluat jäädyketyyppisen puolukkatortun, korvaa täytteen valkuaiset keltuaisilla.
  • Voit pakastaa puolukkakakun hyvissä ajoin ennen itsenäisyyspäivää, joulua tai muuta juhlahetkeä. Anna puolukkatortun sulaa hitaasti jääkaapissa vaikka yön yli tai jäätelömäisen kylmänä tarjottavan tortun huoneenlämmössä 1/2 – 2 tuntia. Levitä tortun päälle puolukkakiille.

Katso myös: Puolukka-juustokakku

Lue myös Anna.fi/Ruoka: Puolukka-mantelipannari


Kommentoi

Kommentoi juttua: Mestari Andelinin puolukkatorttu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.