Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Höyrytetyt momonyytit

Höyrytetyt momonyytit ovat kotoisin Himala­jalta tai Nepa­lista. Kiinassa saman mallisia taikinanyyttejä kutsutaan dim sumeiksi.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Dumplig-taikina

  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¼ tl suolaa
  • 2 dl kylmää vettä

Momonyytit, täyte

  • 1 porkkana
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g sydänsalaattia tai kiinankaalia
  • 2 kevätsipulinvartta
  • ½ dl soijakastiketta
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • ½ tl suolaa
  • 400 g sika-nautajauhelihaa
  • 1 pieni pala inkivääriä kuorittuna
  • ½ chilipalko

Hoisinkastike

  • 1 dl hoisinkastiketta (esim. Spice up!) 
  • 2 rkl yuzu ponzu -soijakastiketta (esim. Kikkoman)
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1–2 rkl vettä
  • 1 tl seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Höyrytetyt momonyytit tehdään helposti näin:

  1. Tee ensin dumplig-taikina. Mittaa neljä ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja 1/4 teelusikallista suolaa kulhoon. Sekoita joukkoon vettä puolen desin erissä, kunnes taikina pysyy koossa. Tarvitset yhteensä noin kaksi desilitraa kylmää vettä. Vaivaa hetki ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin tekeytymään noin 30 minuutiksi.
  2. Kuori yksi porkkana ja paloittele muutamaan osaan. Nosta kaikki täytteen aineet eli kaksi valkosipulinkynttä, sata grammaa sydänsalaattia tai kiinankaalia, kaksi kevätsipulinvartta, puoli desilitra soijakastiketta, kaksi ruokalusikallista seesamiöljyä. puoli teelusikallista suolaa, 400 grammaa sika-nauta-jauhelihaa, pieni pala inkivääriä kuorittuna ja puolikas chilipalko monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Käynnistä kone ja hienonna kunnes massa on sopivan tasaista.
  3. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina 24 osaan ja kauli palat pyöreiksi pohjiksi. Nosta yksi pohja kerrallaan kädellesi, laita sille pari teelusikallista täytettä ja sipaise reunoille vettä. Nosta reunaa ylös keskelle ja pyöritä momoa kädelläsi samalla nipistäen aina vierestä hiukan taikinaa kiinni. Näin taikina rypyttyy momopalleron päälle keskelle. Nipistä lopuksi taikina kiinni niin tiukkaan, ettei täyte pääse ulos eikä höyry avaa nyyttiä
  4. Pane höyrytyskorin pohjalle kaalinlehtiä tai leivinpaperi. Ne estävät momoja tarttumasta kiinni koriin höyrytyksen aikana. Nosta momot höyrytyskoriin vierekkäin, niin että niiden väliin jää raot. Pane kori paistinpannulle, jossa kiehuu vettä. Höyrytä momoja kannen alla noin seitsemän minuuttia. Tarkista yhden momon täytteen kypsyys ja lisää tarvittaessa vettä pannulle. Höyrytä tarvittaessa vielä muutama minuutti lisää.
  5. Valmista kastike. Sekoita keskenään yksi desilitra hoisinkastiketta, kaksi ruokalusikallista yuzu ponzu -soijakastiketta, yksi ruokalusikallinen riisiviinietikkaa, yhdestä kahteen ruokalusikallista vettä ja yksi teelusikallinen seesaminsiemeniä.
  6. Tarjoa momonyytit hoisinkastikkeen kera.

    Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

    Lue myös: Kiinalaiset nyytit

    Lue myös Anna.fi: Dumplingit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Höyrytetyt momonyytit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.