Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Munkit suolakinuskitäytteellä

Munkit suolakinuskitäytteellä on vapun kiistaton ykkösherkku. Juusto- ja kinuskikakuista tuttu tuorejuusto-kinuskitäyte hurmaa nyt myös munkeissa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Munkkitaikina

  • 2 ½ dl täysmaitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 100 g pehmeää voita

Paistaminen

  • 1 l öljyä (esim. munkkirasvaa tai ruokaöljyä)

Sokerikuorrutus

  • 2 dl sokeria

Suolakinuskitäyte

  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 tl sormisuolaa
  • 397 g:n säilykepurkki karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce di leche -kinuskia

Valmistusohje

Munkit suolakinuskitäytteellä leivotaan näin.

  1. Teen ensin munkkitaikina. Lämmitä 2 1/2 desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi ja liota 25 grammaa hiivaa maitoon. Lisää yksi desilitra sokeria, yksi teelusikallinen kardemummaa, puoli teelusikallista suolaa sekä yksi kananmuna ja sekoita.
  2. Lisää puolet eli noin kolme desilitraa vehnäjauhoja hiljalleen vaivaten. Lisää sata grammaa pehmeää voita ja loput eli noin kolme desilitraa vehnäjauhoja käsin tai yleiskoneella taikinakoukulla alustaen.
  3. Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin tunniksi.
  4. Kaada taikina jauhoitetulle leivinalustalle ja vaivaa tasaiseksi.
  5. Leivo taikina tangoksi ja jaa 20 palaan. Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä tunniksi.
  6. Kuumenna yksi litra munkkirasvaa tai ruokaöljyä isossa kattilassa tai valurautapadassa 190 asteiseksi. Käytä öljyn mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria. Lämpötila tippuu nopeasti lisättyäsi munkit. Paistovaiheessa yritä säätää lämpäötila 180 asteeseen. Liian viileässä öljyssä paistetut munkit eivät paistu sisältä.
  7. Nosta reikäkauhalla pari munkkia kerrallaan öljyyn ja paista noin kolmen minuutin ajan kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
  8. Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään. Täytä munkit nopeasti, etteivät ne kerkeä jäähtyä. Sokeri ei tartu jäähtyneisiin munkkeihin.
  9. Sekoita täytteen ainekset eli sata grammaa maustamatonta tuorejuustoa, yksi teelusikallinen sormisuolaa sekä yksi purkki eli 397 grammaa karamellisoitua kondensoitua maitoa eli dulce de leche -kinuskia ja lusikoi täyte pursotinpussiin, johon olet laittanut suppilomaisen tyllan pursotusta varten. Työnnä tyllan terä munkkiin ja pursota täytettä sisään.
  10. Laita kaksi desilitraa sokeria laakealle lautaselle. Pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkit suolakinuskitäytteellä sokerissa. Syö heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 9/2020.

Katso myös: Uppopaistajan opas – näillä vinkeillä paistat munkit ja tippaleivät turvallisesti

Anna.fi/ruoka: Uunissa paistetut sitruunadonitsit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Munkit suolakinuskitäytteellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.