Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Munkkirinkilät

Munkkirinkilät ovat vapun klassikko. Käsi ylös! Kuka pystyy syömään sokeroidun munkin nuolaisematta huuliaan?

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Munkkirinkilät

  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • ½ rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna
  • 50 g voita sulatettuna
  • n. 6 dl vehnäjauhoja

Munkkirinkilät, paistaminen

  • 1 l rypsiöljyä

Munkkirinkilät, pinnalle

  • 1 dl erikoishienoa sokeria (Siro)

Valmistusohje

Munkkirinkilät leivotaan helposti näin:

1. Liuota puoli paketia eli 25 grammaa tuorehiivaa desilitraan kädenlämpöistä maitoa. Lisää yksi desilitra kermaa, yksi desilitra sokeria, yksi teelusikallinen suolaa ja puoli teelusikallista kardemummaa sekä yksi kananmuna ja 50 grammaa sulatettua voita.

2. Alusta taikinaan noin kuusi desilitraa vehnäjauhoja, kunnes se on pehmeää ja irtoaa käsistä sekä kulhon reunoista. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vähintään 30 minuuttia.

3. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo pikkupulliksi. Tee pullien keskelle sormella reikä ja venytä pullat pyöritellen rinkuloiksi. Nosta leivinpaperin päälle ja peitä liinalla. Anna kohota noin 30 minuuttia.

4. Kun munkkirinkilät ovat kohonneet, kuumenna rypsiöljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa 175-asteiseksi. Nosta muutama munkki kerrallaan öljyyn paistumaan. Anna kypsyä muutamia minuutteja ja käännä munkit. Tarkista ensimmäisen munkin kypsyys. Jos taikina on sisältä raakaa, jatka paistamista. Jos munkit ruskistuvat liian nopeasti, alenna lämpötilaa. Nosta valmiit munkkirinkilät talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.

5. Koristele hieman lämpimät munkkirinkilät pyöräyttämällä ne erikoishienossa sokerissa.

Vinkki! Munkkitaikinaa ei tarvitse vaivata yhtä paljon kuin pullataikinaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 9/2021.

Lue myös: Munkit suolakinuskitäytteellä

Lue myös Anna.fi: Nyt kävi munkki! Vapun parhaat munkit – kokeile myös helppoja uunidonitseja!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Munkkirinkilät

Sinun täytyy kommentoidaksesi.