Makkaran valmistus
Makkaran valmistus vaatii aikaa. Tämä resepti on peräisin Mustan Petruksen ruokakauppiaalta. Lue, miten varsinais-suomalainen makkara tehdään.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 15 annosta
Ainekset
Makkaran valmistus
- ½ kg ohrasuurimoita
- 3 ½ l vettä
- 2 tl suolaa
- 750 g siankylkeä
- 200 g sian tai nuoren naudan maksaa
- 200 g sipulia
- ½ rkl suolaa
- ½ tl valkopippuria
- 2 ½ tl maustepippuria
- 1 ½ l maitoa
- (siirappia, rusinoita)
- makkarankuorta tai porsaansuolia
Valmistusohje
Makkaran valmistus sujuu helposti näin:
- Laita kuoret likoon kylmään veteen 1-2 tunniksi
- Keitä ohrasuurimoita suolalla maustetussa vedessä 1 tunnin ajan. Siivilöi vesi pois.
- Jauha lihamyllyllä siankylki, maksa ja sipulit hienoksi. Mausta suolalla, valkopippurilla ja maustepippurilla. Sekoita joukkoon maito ja keitetyt ohrasuurimot. Mausta osa täytteestä siirapilla ja rusinoilla makeiksi rusinamakkaroiksi.
- Valuta kuoret mutta älä kuivaa niitä. Avaa kuoret ja juoksuta vettä suppilon avulla läpi. Solmi tai sido jokaisen kuoren päähän solmu. Työnnä avoimeen päähän suppilo ja kerää kuorta suppilon tyveen, kunnes solmukohta tulee vastaan. Paina täytettä suppilon läpi kuoreen ja kietaise välillä makkarasta haluamasi mittaisia, esimerkiksi pellin pituisia, pätkiä. Jätä kuoret selvästi vajaiksi, noin puolilleen, sillä makkarat pullistuvat kypsyessään. Sido tai solmi päät kiinni. Siirrä täytetyt makkarat vieri viereen uunipannulle ja pistele neulalla.
- Paista makkaroita ensin 100 asteessa 1 tunnin ajan, kohota sitten lämpötilaa vähitellen korkeintaan 150 asteeseen ja anna kypsyä vielä 2-3 tuntia. Jos makkarat laitetaan heti 150 asteeseen, ne halkeavat ja uuni on täynnä ryynejä.
- Maistuvat puolukkasurvoksen ja perunasoseen kanssa.
Vinkit:
- Tästä määrästä tulee noin 2,5 kiloa makkaraa. Jos haluat makkaroihin enemmän mausteita, lisää timjamia, meiramia tai oreganoa.
- Makkaroita voi pakastaa. Sulata ne hitaasti kylmiössä. Lämmitä miedossa lämmössä uunissa tai paista pannussa vähässä voissa.
- Makkaran valmistus vaatii aikaa. Makkaratehtailun asemesta voit kypsentää parissa tilavassa uunivuoassa siirapilla ja rusinoilla maustetusta makkarantäytteestä maksalaatikkoa (kypsenä 1 tunti 175-200 asteessa).
Lue myös Anna.fi: Grillattua raakamakkaraa ja salaattia
Kommentoi
Kommentoi juttua: Makkaran valmistus