Neljän viljan leipä
Neljän viljan leipä maistuu aamiaisella ja iltapalalla. Tämä ohje Kotilieden lukijakilpailun parhaimmistoa.
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
Juuri:
- 2 dl kaurasuurimoita
- 2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
- ½ l vettä
Taikina:
- ½ l vettä
- 2 dl karkeita ruisjauhoja
- 2 dl ohrajauhoja
- 50 g hiivaa
- ½-1 tl suolaa
- 8-11 dl hiivaleipävehnäjauhoja
Valmistusohje
Neljän viljan leipä leivotaan näin:
Neljän viljan leipä leivotaan juureen. Resepti on peräisin Kotilieden leivontakilpailusta ja sen on tehnyt Sakari Leivonen, joka kertoo leivästä näin: ”Muuntelen tätä perustaikinaa korostaen jotakin ainesosaa. Viime aikoina ruisjauhot ovat olleet luomu-jauhoja, jopa riihitettyjäkin. Toisinaan korvaan ruisjauhot grahamjauhoilla. Kauran takia leipä on parhaimmillaan tuoreena eikä säily montaa päivää.”
Tällä ohjeella leivät 2-3 leipää.
- Sekoita kaurasuurimot, vehnäjauhot ja 1/2 l kädenlämpöistä vettä ja anna seoksen olla noin tunnin.
- Lisää 1/2 l vettä, ruisjauhot, ohrajauhot ja vesitilkkaseen liotettu hiiva. Alusta hiivaleipävehnäjauhoilla. Lisää alustuksen loppuvaiheessa jauhojen sekaan suola. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 35-60 minuuttia.
- Leivo taikinasta 2-3 leipää ja anna niiden kohota liinan alla puolisen tuntia.
- Pistele leivät haarukalla ja paista niitä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Ohje: Sakari Levonen, Mikkeli
Kaipaatko lisää leivontavinkkejä? Kokeile hapanjuureen leivottua ruisleipää – ammattilaisen ohjeilla onnistut!
Katso myös Anna.fi/ruoka: Taikinaterapiaa – nyt leivotaan leipää
Kommentoi
Kommentoi juttua: Neljän viljan leipä