Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Neljän viljan leipä

Neljän viljan leipä maistuu aamiaisella ja iltapalalla. Tämä ohje Kotilieden lukijakilpailun parhaimmistoa.

Ainekset

Juuri:

  • 2 dl kaurasuurimoita
  • 2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • ½ l vettä

Taikina:

  • ½ l vettä
  • 2 dl karkeita ruisjauhoja
  • 2 dl ohrajauhoja
  • 50 g hiivaa
  • ½-1 tl suolaa
  • 8-11 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Valmistusohje

Neljän viljan leipä leivotaan näin:

Neljän viljan leipä  leivotaan juureen. Resepti on peräisin Kotilieden leivontakilpailusta ja sen on tehnyt Sakari Leivonen, joka kertoo leivästä näin: ”Muuntelen tätä perustaikinaa korostaen jotakin ainesosaa. Viime aikoina ruisjauhot ovat olleet luomu-jauhoja, jopa riihitettyjäkin. Toisinaan korvaan ruisjauhot grahamjauhoilla. Kauran takia leipä on parhaimmillaan tuoreena eikä säily montaa päivää.”

Tällä ohjeella leivät 2-3 leipää.

  1. Sekoita kaurasuurimot, vehnäjauhot ja 1/2 l kädenlämpöistä vettä ja anna seoksen olla noin tunnin.
  2. Lisää 1/2 l vettä, ruisjauhot, ohrajauhot ja vesitilkkaseen liotettu hiiva. Alusta hiivaleipävehnäjauhoilla. Lisää alustuksen loppuvaiheessa jauhojen sekaan suola. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 35-60 minuuttia.
  3. Leivo taikinasta 2-3 leipää ja anna niiden kohota liinan alla puolisen tuntia.
  4. Pistele leivät haarukalla ja paista niitä 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Ohje: Sakari Levonen, Mikkeli

Kaipaatko lisää leivontavinkkejä? Kokeile hapanjuureen leivottua ruisleipää – ammattilaisen ohjeilla onnistut!

Katso myös Anna.fi/ruoka: Taikinaterapiaa – nyt leivotaan leipää


Kommentoi

Kommentoi juttua: Neljän viljan leipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.