Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Nokkosleipä

Nokkosleipä on helppo hiivaleipä, jonka ohjeella voi leipoa myös maukkaita nokkossämpylöitä. Nokkosleivän voi leipoa sekä tuoreesta että kuivatusta nokkosesta.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Nokkosleipä

  • 5 dl vettä
  • 25 g hiivaa (tai 1 pussi kuivahiivaa)
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl ryöpättyjä nokkosen lehtiä (tai ½ dl kuivattuja, murskattuja nokkosenlehtiä)
  • ½ dl öljyä
  • 4 dl ruisjauhoja
  • noin 9 dl hiivaleipäjauhoja

Valmistusohje

Nokkosleipä leivotaan näin:

1. Perkaa ja kiehauta nokkosenlehdet. Purista vesi pois ja silppua lehdet.

2. Murenna tuore hiiva kädenlämpöiseen veteen.

3. Lisää muut ainekset ja alusta pehmeä taikina. Kohota puolisen tuntia.

4. Leivo taikinasta kaksi nokkosleipää tai noin 25 nokkossämpylää. Kohota liinan alla vartin verran ja paista sämpylöitä 250 asteessa noin 10 minuuttia, leipiä 200 asteessa 30 minuuttia.

Vinkki! Leipiin, sämpylöihin ja piirakoihin nokkonen sopii niin tuoreena kuin kuivattunakin. Tarjoa Nokkosleipä nokkosvoin kanssa.  Lisää nokkosta levitteeseen ja mausta se halutessasi valkosipulilla.

Lue myös: Nokkonen on superruokaa! Katso 6 terveellistä ohjetta ja nauti!

Lue myös Anna.fi: Voikukanlehtiä ja nokkosta syövä Kirsi Salo: ”Villiyrtit ovat ilmainen tapa nostaa ruoan ravintoarvoa”.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Nokkosleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.