Reseptit
yli 60 min
Kiitos

Nokkosnäkkileivät

Kuka voisikaan vastustaa rapeana rapsahtavaa näkkileipää. Itse tehdyt nokkosnäkkärit sopivat myös juhlapöydän tarjoiluihin esimerkiksi mätitahnan kera.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Nokkosnäkkileivät:

50 g hiivaa
5 dl vettä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
8 dl ruis- tai sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
2 rkl kuivattua nokkosjauhetta

Valmistusohje

1. Sekoita hiiva kädenläm­ pöiseen veteen. Lisää hunaja ja suola ja sekoita joukkoon jauhot. Vaivaa taikinaa muu­ tama minuutti yleiskoneen taikinakoukulla. Taikina saa jäädä hieman löysäksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla noin tunnin ajan.

2. Ota taikinasta pieniä paloja ja kauli palat suoraan leivinpaperin päällä noin 3–5 mm:n paksuiseksi levyksi. Reikäleivän muoto syntyy esimerkiksi lautasella ja reikä pienellä kahvikupil­ la. Pyöräytä reunoja pitkin veitsellä. Voit hyödyntää myös piparkakku­ muotteja ja tehdä sydämen tai tähden muotoisia näkkileipiä. Voit jättää kaulitun taikinan myös leivinpape­rin päälle yhdeksi levyksi ja paistaa kokonaisena. Paistuneesta levystä voi helposti rikkoa sopivia näkkileivän paloja. Taikinasta tulee noin 3 pellillis­ tä näkkileipiä.

3. Paista näkkärileipiä 250 asteessa 5–7 minuuttia. Kannattaa olla tarkka­ na, ohut näkkileipä käristyy reunoilta nopeasti. Anna näkkileipien kuivahtaa yön yli lämpimässä ja kuivassa pai­ kassa. Voit jättää ne myös uunin jälki­ lämpöön kuivahtamaan. Ne maistuvat parhailta täysin rapeina ja kuivina.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/18.

Leivotaan näkkileipää:

näkkileipä

Näkkileipä

Siemennäkkäri

Siemennäkkäri

helppo siemennäkkäri

Helppo siemennäkkäri

Anna.fi: Ruisnäkkileivät

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nokkosnäkkileivät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X