Reseptit
yli 60 min
2
Kiitos

Oma maa -elokuvan juureen tehty ruislimppu

Oma maa -elokuvassa leivottu ruislimppu on peräisin joensuulaisesta Kotileipurin herkkupaja -leipomosta. Leipurimestari Olli Kostamo opetti elokuvassa esiintyviä avustajia leipomaan perinteistä suomalaista ruislimppua. Juuren tehty ruisleipä on tehty lähes 100 vuotta vanhasta juuresta. Leipurimestari jakaa ohjeensa Kotilieden lukijoille.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

1 päivä

600 g lämmintä vettä
300 g karkeita ruisjauhoja
100 g aktiivista ruisjuurta
Mainos

2 päivä

15 g suolaa
500 g hienoja ruisjauhoja

Valmistusohje

  1. Katso juuren valmistusohje Kotiliedestä tai osta valmista juurta joensuulaisesta Kotileipurin herkkupaja -leipomosta tai jostain toisesta leipomosta.
  2. Tästä ohjeesta tulee 2 leipää.
  3. Sekoita vesi, karkeat ruisjauhot ja ruisjuuri löysäksi taikinaksi. Nosta sekoituskulhon päälle leivinliina ja nosta astia lämpimään paikkaan 16–24 tunniksi. Mitä kauemmin taikina saa tekeytyä, sitä happamampaa leivästä tulee.
  4. Lisää sen jälkeen löysään taikinaan suola ja hienot ruisjauhot. Vaivaa taikinaksi. Tunnustele taikinaa käsissäsi. Kun se on leivottavan pehmeä, mutta ei tönkkö ja kova, se on sopivaa. Jätä taikina vielä 2–4 tunniksi lämpimään paikkaan.
  5. Kumoa taikina leipomisalustalle ja leivo kaksi pyöreää limppua hieman jauhoja apuna käyttäen. Suojaa leivät liinalla ja nosta kohoamaan 24 tunniksi lämpimään paikkaan. Pinta alkaa vähän halkeilemaan.
  6. Paista leipiä noin 240 asteessa esimerkiksi paistokiven päällä noin tunti. Älä laita päälle kiertoilmaa, vaan paista leivät ilman kiertoilmaa. Kypsä leipä kumisee pohjaan koputtaessa.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Oma maa -elokuvan juureen tehty ruislimppu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X