Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Omena-pähkinäsekaleipä

Sekaleipä eli setsuuri saa jouluisen maun omenoiosta ja pähkinöistä. Omena-pähkinäsekaleipä on juustopöydän verraton herkku. Se on myös näyttävä ruokalahja herkkusuulle.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Sekaleipä eli setsuuri

  • 3 dl omenasosetta (vähäsokerista)
  • 2 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa
  • 3 dl ruisjauhoja
  • 1 omena
  • 2 dl hasselpähkinöitä (pilkottuja)
  • noin 7 dl vehnäjauhoja
  • 50 g sulatettua voita tai margariinia

koristeluun:

  • muutama omenaviipale
  • hasselpähkinöitä

Valmistusohje

Sekaleipä eli setsuuri leivotaan näin:

Tällä reseptillä leivot yhden ison leivän tai kaksi pientä. Sekaleipä valmistuu 2 tunnissa ja 15 minuutissa.

  1. Yhdistä omenasose ja vesi, lämmitä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva soseeseen. Lisää suola ja siirappi.
  2. Lisää taikinaan ruisjauhot, pilkotut hasselpähkinät ja pieniksi kuutioiksi leikatut omenapalat. Alusta taikinaa ja lisää vehnäjauhoja vähitellen. Lisää lopuksi sulatettu rasva ja alusta taikina tasaiseksi.
  3. Kohota taikinaa 30-45 minuuttia leivinliinan alla.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile siitä yksi iso pitkulainen tai kaksi pienempää leipää. Nosta leivät voideltuihin leipävuokiin ja kohota 20-30 minuuttia.
  5. Koristele leivät halutessasi muutamalla leivän pintaan painetulla ohuella omenaviipaleella jahasselpähkinöillä. Paista sekaleipä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna leivän jäähtyä hieman vuoassaan ennen irrottamista ja tarjoamista.
Sekaleipä saa maku omenasta ja pähkinöistä, joululeipä
Omenaviipaleista ja hasselpähkinöistä syntyy näyttävä koriste leivälle. Kuva: Jorma Marstio

Katso myös: Juustolautanen  tai juustokäpy

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Helppo saaristolaisleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Omena-pähkinäsekaleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.