Omena-pähkinäsekaleipä
Sekaleipä eli setsuuri saa jouluisen maun omenoiosta ja pähkinöistä. Omena-pähkinäsekaleipä on juustopöydän verraton herkku. Se on myös näyttävä ruokalahja herkkusuulle.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
- Kasvis
Ainekset
Sekaleipä eli setsuuri
- 3 dl omenasosetta (vähäsokerista)
- 2 dl vettä
- 50 g hiivaa
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl vaaleaa siirappia tai hunajaa
- 3 dl ruisjauhoja
- 1 omena
- 2 dl hasselpähkinöitä (pilkottuja)
- noin 7 dl vehnäjauhoja
- 50 g sulatettua voita tai margariinia
koristeluun:
- muutama omenaviipale
- hasselpähkinöitä
Valmistusohje
Sekaleipä eli setsuuri leivotaan näin:
Tällä reseptillä leivot yhden ison leivän tai kaksi pientä. Sekaleipä valmistuu 2 tunnissa ja 15 minuutissa.
- Yhdistä omenasose ja vesi, lämmitä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva soseeseen. Lisää suola ja siirappi.
- Lisää taikinaan ruisjauhot, pilkotut hasselpähkinät ja pieniksi kuutioiksi leikatut omenapalat. Alusta taikinaa ja lisää vehnäjauhoja vähitellen. Lisää lopuksi sulatettu rasva ja alusta taikina tasaiseksi.
- Kohota taikinaa 30-45 minuuttia leivinliinan alla.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja muotoile siitä yksi iso pitkulainen tai kaksi pienempää leipää. Nosta leivät voideltuihin leipävuokiin ja kohota 20-30 minuuttia.
- Koristele leivät halutessasi muutamalla leivän pintaan painetulla ohuella omenaviipaleella jahasselpähkinöillä. Paista sekaleipä 175-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Anna leivän jäähtyä hieman vuoassaan ennen irrottamista ja tarjoamista.
Katso myös: Juustolautanen tai juustokäpy
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Helppo saaristolaisleipä
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omena-pähkinäsekaleipä