Omenapulla
Omenapulla on herkkusuun valinta. Raikas omena, makea kinuskikastike ja ripaus suolaa muodostavat bostonkakun peltiversioon täydellisen makusinfonian.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 9 annosta
Ainekset
Omenapulla, taikina
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa
- 2 dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 1 kananmuna
- 13–14 dl vehnäjauhoja
- 100 g voita tai margariinia
Omenapulla, täyte
- 2–3 omenaa (hapan lajike)
- 1 dl kinuskikastiketta
- 1 tl suolahiutaleita
Vuoan voitelu
- voita
Omenapulla, koristelu
- 1 dl tomusokeria
- ½–1 rkl vettä
Valmistusohje
Omenapulla leivotaan helposti näin:
- Lämmitä viisi desilitraa maitoa kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon yksi paketti eli 50 grammaa tuorehiivaa. Lisää kaksi desilitraa sokeria, yksi teelusikallista suolaa, yksi kananmuna ja sen verran vehnäjauhoja, että taikinanalku on vellimäinen. Peitä kulho liinalla ja nosta lämpimään vesihauteeseen, kunnes velli kuplii, eli noin kymmeneksi minuutiksi.
- Kuori ja kuutioi kahdesta kolmeen hapanta omenaa pieniksi paloiksi.
- Alusta kuplivaan velliin sata grammaa pehmeäa voita ja vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Vaivaa taikinaa hetki kevyesti jauhotetulla pöydällä. Kauli taikina levyksi (30 cm x 40 cm). Levitä taikinalle omenapalat, yksi desilitra kinuskikastiketta ja yksi teelusikallinen suolahippuja. Kääri rullalle pidemmän sivun suuntaisesti ja leikkaa rulla yhdeksään saman kokoiseen palaan.
- Voitele vuoka (25 cm x 25 cm) kevyesti voilla ja nosta pullapalat vuokaan pystyyn. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa vähintään 30 minuuttia.
- Paista omenapulla 175-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia tai kunnes omenapulla on kypsää ja pinta saanut kauniin värin. Anna jäähtyä.
- Siivilöi yksi desilitra tomusokeria kulhoon. Sekoita joukkoon puolesta yhteen ruokalusikallista vettä vähän kerrallaan, kunnes sokerivesikuorrutus on notkeaa, mutta ei vielä valuvan löysää.
- Levitä kuorrutus pullien päälle.
Vinkki! Voit käyttää myös valmista salted caramel -kinuskikastiketta. Jätä tällöin suolahiput pois.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.
Lue myös: Kotilieden paras pullataikina ja pulla kuudella eri tavalla
Lue myös Anna.fi: Joulupullan tuoksu luo tunnelman kotiin – ihanimmat pullareseptit joulun odotukseen
Kommentoi
Kommentoi juttua: Omenapulla