Naudan paahtopaisti
Paahtopaisti on parhaimmillaan mehevä ja murea. Lämpimän paahtopaistin kanssa maistuvat kokonaisena paistetut sipulit, sienimuhennos, ratatouille, pavut, parsakaali ja perunagratiini tai valkosipuliperunat. Leikkaa paisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi. Voi tarjota paahtopaistin myös kylmänä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 20 annosta
Ainekset
Naudan paahtopaisti:
- noin 2 kg naudan paahto- tai sisäpaisti
- 1 ½ tl suolaa
- 1 tl rouhittua mustapippuria
Valmistusohje
Naudan paahtopaisti valmistuu uunissa näin:
- Naudan paahtopaisti kannattaa ottaa ajoissa huoneenlämpöön. Paisti pysyy paistamisen aikana hyvin muodossaan, jos sidot sen puuvillanarulla tai pyydät lihakauppiasta sitomaan paistin valmiiksi.
- Kuumenna paistinpannussa kullankeltaiseksi voimariinia ja ruskista lihan pinta nopeasti kiinni joka puolelta. Kääntele paistia kahdella puuhaarukalla.
- Nosta paisti ritilälle tai paistin kokoiseen uunivuokaan. Työnnä lihalämpömittari paistiin siten, että mittarin kärki on paistin paksuimman kohdan keskellä. Kypsennä paahtopaistia 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta, jolloin paisti on sisältä vielä punainen, tai 60 astetta, jolloin paisti on keskeltä punerva ja pinnasta vähän harmahtava. Varaa paistoaikaa 1 1/4-1 1/2 tuntia kiloa kohden eli kahden kilon paahtopaistille noin 2 1/2-3 tuntia. Alhaisessa lämpötilassa liha kypsyy tasaisen punertavaksi.
- Hiero lihan pintaan suolaa ja mustapippuria ja kiedo paisti folioon. Anna paahtopaistin lämpötilan tasoittua 15 minuuttia.
- Tarjoa naudan paahtopaisti lämpimänä tai kylmänä. Leikkaa paahtopaisti poikkisyin ohuiksi viipaleiksi tarjolle.
Vinkki 1: Voit kypsentää paahtopaistin myös koko ajan 175 asteessa, jolloin paisti kypsyy reunoilta harmaammaksi ja jää sisältä punervaksi. Tällöin paistoaika kiloa kohden on 50-60 minuuttia.
Vinkki 2: Tarjoa paahtopaisti esimerkiksi valkosipuliperunoiden tai perunagratiinin kanssa. Naudan paahtopaistin kylkeen sopivat myös mainiosti vihreät pavut ja uunissa paahdetut tomaatit.
Lue myös Anna.fi: Mehevä paahtopaisti – näillä vinkeillä onnistut
Kommentoi
Kommentoi juttua: Naudan paahtopaisti