Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pätkis-laskiaispulla

Pätkis-laskiaispulla on täynnä pehmeää suklaaganachea, joka pursotetaan pullan sisään. Pätkis-ganachen kanssa sopii täydellisesti mantelimassa. Tässä on laskiaisen himoituin herkku!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
7  annosta

Ainekset

Esitaikina

  • 2 dl kevytmaitoa
  • 40 g (n. 4 rkl) vehnäjauhoja

Taikina

  • 1 ½ dl kylmää kevytmaitoa
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 dl sokeria
  • 2 ½ tl kuivahiivaa
  • 1 kananmuna
  • 7-8 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 75 g pehmeää voita

Voitelu

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl vettä
  • ¾ tl suolaa

Pursotettava Pätkis-vaahto

  • 11 kpl (à 18 g ) Pätkis-patukoita tai muuta suklaata noin 200 g
  • 2 dl kuohukermaa

Lisäksi

  • 100 g mantelimassaa

Valmistusohje

Pätkis-laskiaispulla leivotaan helposti näin:

  1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa kevytmaitoa ja 40 grammaa eli noin 4 ruokalusikallista vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.
  2. Lusikoi esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Lisää kaksi teelusikallista kardemummaa, desilitra sokeria, kaksi ja puoli teelusikallista kuivahiivaa ja kananmuna. Sekoita kevyesti. Lisää melkein kaikki eli seitsemästä kahdeksaan desilitraa vehnäjauhoja sekä puoli teelusikallista suolaa. Käynnistä kone. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää 75 grammaa pehmeää voita ja tarvittaessa loput jauhoista. Jatka vaivausta vielä pari minuuttia, että voi sekoittuu taikinaan. Valmiin taikinan pitäisi irtoilla taikinakulhon reunoista.
  3. Jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan noin tunniksi leivinliinan alle.
  4. Kaada taikina pöydälle ja muotoile ja paloittele taikina haluamasi muotoisiksi pulliksi. Asettele pullat leivinpaperoidulle uunipellille. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota vielä noin 45 minuuttia.
  5. Voitele pullat muna-vesi-suolaseoksella (yksi kananmuna, ruokalusikallinen vettä ja 3/4 teelusikallista suolaa) ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa 8–10 minuuttia. Jäähdytä pullat ennen täyttämistä.
  6. Leikkaa 11 Pätkis-patukkaa pieniksi paloiksi sekoituskulhoon.
  7. Kuumenna kaksi desilitraa kuohukermaa kiehuvaksi ja kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle. Sekoittele kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä. Kelmuta kulho ja nosta jääkaappiin kuudeksi tunniksi viilenemään.
  8. Vaahdota kylmä seos normaalin kerman tapaan kovaksi vaahdoksi. Lusikoi täyte pursotinpussiin, jossa on haluamasi muotoinen tylla. Täytä Pätkis-laskiaispulla mantelimassalla ja Pätkis-vaahdolla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2023.

Leivo herkulliset Pätkis-laskiaispullat.

Vinkki! Katso TikTok-video, miten helposti Pätkis-pullan täyte valmistuu!

@kotiliesi

Maistuisiko pätkistäyte laskiaispullalle? Kokeile tätä superhelppoa ohjetta! #kotiliesi #kotiliesiruoka #pätkis #pätkislaskiaispulla #laskiainen

♬ FEEL THE GROOVE – Queens Road, Fabian Graetz

Lue myös: Pulla on klassikkoherkku vailla vertaa. Kurkkaa Kotilieden parhaat pullaohjeet!

Lue myös Anna.fi: Laskiaispullat mangotäytteellä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pätkis-laskiaispulla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.