Reseptit
yli 60 min
10

Perinteinen imelletty perunalaatikko

Ainekset

Lisää kauppalistalle
1 kg perunaa (jauhoinen lajike)
vettä
2-3 rkl vehnäjauhoja
noin 4 dl täysmaitoa
noin 3 tl suolaa
0.5 dl siirappia
0.5 dl juoksevaa Oivariinia
muskottipähkinää

Valmistusohje

 

Perinteinen imelletty perunalaatikko on joulupöydän klassikoita. Paista imellettyä perunalaatikkoa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

1. Pese perunat ja keitä ne kypsiksi suolaamattomassa vedessä.

2. Kuori perunat kuumina. Soseuta perunat ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Anna seoksen imeltyä yön yli huoneenlämmössä.

3. Lisää muut ainekset, maitoa sen verran että sose on löysähköä. Kaada seos laakeaan vuokaan. Täytä vain 2⁄3 vuoasta, sillä sose kuohuu kypsyessään. Paista imellettyä perunalaatikkoa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

Keskustelu

Perinteinen imelletty perunalaatikko on joulupöydän klassikoita. Paista imellettyä perunalaatikkoa 120-150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

1. Pese perunat ja kuori. Keitä perunat kypsiksi niukassa ja suolattomassa vedesä.

2. Soseuta perunat ja notkista keitinveteen ja lisää tarvittaessa 80 asteista vettä. Jäähdytä sose 77-78 asteiseksi ja lisää vehnäjauhot. Eristä soseastia erittäin hyvin ja laita lämpimään paikkaan. Tarkista imeltyminen puolen tunnin kuluttua maistamalla ja lisää tarvittaessa jauho. Anna imeltyä 2-6 tuntia tai yön yli.

Soseen voi imeltää 65 asteisessa uunissa. Uunissa imeltäminen on varmin helpoin tapa imeltää.

Huoneenlämmössä on iso riski että sose happanee, tai menee muuten piloille.

3. Lisää suola, voi ja maitoa sen verran että sose on löysähköä. Kaada seos laakeaan vuokaan. Täytä vain 2⁄3 vuoasta, sillä sose kuohuu kypsyessään. Paista imellettyä perunalaatikkoa 120-150 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Lisämakeutusta ei tarvita!

Arkinen makeutettu perunalaatikko on nopea valmistaa ja juuri sen takia sopii hyvin arkiruuaksi. Valmistusaika on noin 2½ – 3 tuntia.

1. Pese perunat ja kuori. keitä ne kypsiksi vähässä vedessä.

2. Soseuta perunat veteen ja lisää SIIRAPPIA ½ desilitraa perunakiloa kohti, tai maun mukaan ja muut ainekset, maitoa sen verran että sose on sakeampaa kuin vastaava imelletty.

3. Kaada seos laakeaan vuokaan. Täytä vain 2⁄3 vuoasta, sillä sose kuohuu kypsyessään. Paista makeutettua perunalaatikkoa 100-asteisessa uunissa noin 2 tuntia.

PERINTEINEN IMELLETTY PERUNALAATIKKO

Perinteinen imelletty perunalaatikko imelletään.
Ei makeuteta siirapilla ja sokereilla.
Makeus saadaan imeltämällä viljan amylaasin imeltymisreaktioiden lämpötilassa 65-75 asteessa.

Hyvä ja helppo ruoka vaikka viikonlopuksi.

Aito imelletty perunalaatikko.

Perusohje: ”Tästä se irtoaa”.

Voi maustaa halutulla tavalla.

2,5 kg perunoita. Maun mukaan jauhoisia tai kiinteitä.

2-3 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja.

1 l maitoa. Määrä vaihtelee eri lajikkeilla.

50-100 g voita

2-3 tl suolaa

Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jätä keitinvettä talteen. Kuori perunat kulhoon ja soseuta niin että sose on hiukan tavallista muusia notkeampaa.

Vaihtoehtoisesti perunat kuoritaan raakoina ja pilkotaan lohkoiksi. Perunat keitetään niukassa vesimäärässä ja soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose. Vesi on oleellinen osa imeltymistä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly.

On tärkeää jäähdyttää sose 76-77 asteiseksi. Kuumemmassa jauhot palaa.

Sekoita jauho 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 77 asteista vettä voi tarvittaessa lisätä tilkan verran.

Eristä astiaerittäin hyvin useilla keittiöpyyhkeillä ja laita lämpimään paikkaan imeltymään imeltymään 2-4 tunniksi. Kun eristetty sose jäähtyy hitaasti, niin silloin 74 asteen ja 65 asteen imeltymisreattioille jää riittävästi aikaa imeltyminen tapahtuu tehokkaasti. Kun sose jäähtyy alle 60 asteen, niin silloin imeltyminen pysähtyy käytännössä kokonaan.

Vaihtoehtoisesti voi imeltää 70-75 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.

Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Imeltymisen alkamisen voi varmistaa maistamalla noin 1/2-1 tuntia imeltämisen aloittamisesta.

Lisää suola ja sulatettu voi soseeseen. Lisää maitoa niin että soseesta sadaan puuromainen velli.
SIIRAPPIA JA MUUTA MAKEUTTAMISTA EI TARVITA.

Kaada imelletyn perunalaatikon seos voideltuun uunivuokaan. Jätä vuokaan kiehumistilaa. Pinnalle ripotellaan voinokareita ja haluttaessa voidaan sirotella korppujauhoa.

Paista imellettyä perunalaatikkoa 150-175asteessa pari tuntia. Paistamisen voi aloittaa 175 asteessa ja kun sose poreilee ja pinta saa väriä niin uunin lämpötilan voi alentaa 145 asteeseen.

Valmistusaika on noin 5-6 tuntia. Lyhyestä imeltymisajasta johtuen voidaan valmistaa arkiruuaksi.

Hyvä ja helppo – myös viikonloppuruoka ympäri vuoden.

1800 luvulla ja vielä 1950-60 luvuilla imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin arkiruuaksi.

Kommentoi juttua: Perinteinen imelletty perunalaatikko

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X