Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Perinteinen kotijuusto

Kotijuusto on itseoikeutettu juhlien pitopöydän herkku. Se sopii sekä talven että kesän juhliin. Perinteinen kotijuusto maustetaan ruohosipulilla ja tarjotaan tumman leivän kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Kotijuusto

  • 7 dl maustamatonta jogurttia
  • 2 l täysmaitoa
  • 4 kananmunaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl hienonnettua ruohosipulia

Valmistusohje

Kotijuusto valmistuu perinteisesti näin.

1. Mittaa jogurtti kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä yön yli ennen juuston valmistamista, jotta happamuus lisääntyy.

2. Kuumenna maito paksupohjaisessa kasarissa. Sekoita munat jogurtin joukkoon ja valuta seos maidon joukkoon samalla sekoittaen. Kuumenna seos uudelleen kiehumispisteeseen samalla koko ajan huolella sekoittaen.

3. Siirrä kattila syrjään jäähtymään ja peitä kannella. Anna seistä puoli tuntia, jotta neste erottuu juustomassasta.

4. Kostuta sideharso ja vuoraa sillä juustomuotti tai siivilä. Nosta juustomassaa reikäkauhalla kulhoon ja mausta suolalla. Nostele muottiin kerroksittain juustomassaa ja hienonnettua ruohosipulia.

5. Käännä sideharson reunat juuston päälle ja painele ylimääräistä heraa pois, ennen kuin nostat juuston valumaan. Nosta juustomuotti reilunkokoiselle lautaselle tai kulhoon, johon ylimääräinen hera pääsee valumaan. Nosta päälle tarvittaessa kevyt paino. Anna kotijuuston valua yön yli jääkapissa.

6. Kumoa kotijuusto tarjoiluvadille. Säilytä perinteinen kotijuusto viileässä ja nauti se parin päivän sisällä esimerkiksi saaristolaisleivän kanssa.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Piimäjuusto


Kommentoi

Kommentoi juttua: Perinteinen kotijuusto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.