Perinteinen lanttulaatikko
Perinteinen lanttulaatikko saa makua tummasta siirapista ja inkivääristä. Jos pidät miedommasta lantun mausta, korvaa kolmannes lantusta jauhoisella perunalla.
Ainekset
Lisää kauppalistalle
Perinteinen lanttulaatikko:
1 kg
lanttua tai valmista sosetta (osa jauhoista perunaa)
vettä
1 tl
suolaa
1 dl
tummaa siirappia
2 dl
kuohukermaa
1
kananmuna
1 tl
inkivääriä
ripaus
valkopippuria
(suolaa)
voita vuoan voiteluun
Lanttulaatikon pinnalle:
0.5 dl
hapankorppujauhetta tai gluteenitonta korppujauhoa
muutama nokare
voita
Keskustelu
Lanttulaatikkoa pitää paistaan pitkään miedolla lämmöllä,muuten se on raakaa yksi tunti ei riitä
ennenvanhaan tehtiin niin silloin se on oikeaa lanttulaatikkoa.
Se on just näin. Maukkaampaa tulee, kun malttaa antaa kypsyä rauhassa. Lantutkin täytyy keittää kunnolla kypsiksi. Jos on kiire, kannattaa ostaa valmiina.
Lanttulaatikon voi myös imeltää.
Imelletty lanttulaatikko – Hiukan täsmennetty – korjattu versio.
2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita
Kuori lantut ja paloittele reiluiksi kuutioiksi.
Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.
Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi tehostaa imeltymistä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.
Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.
Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 65 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä 10-13 tuntia (yön yli) 65-70 asteessa.
Sekoita muutama kerta imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.
Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita
Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.
Lantulle ja nauriillekin riittää 3-5 tunnin imeltämisaika 65-70 (75) asteen lämpötilassa.
Kyllä lanttua saa keittää kauemmin kuin se 30 minuuttia. Kunnolla vaan pehmeiksi.
Minä olen laittanut lanttulaatikkoon 1/2 tl kanelia mausteeksi. Ja siitä tuli ihanaa, makumuisto lapsuudesta.
Kommentoi juttua: Perinteinen lanttulaatikko