Lanttulaatikko
Reseptit
yli 60 min
10
Kiitos

Perinteinen lanttulaatikko

Perinteinen lanttulaatikko saa makua tummasta siirapista ja inkivääristä.  Jos pidät miedommasta lantun mausta, korvaa kolmannes lantusta jauhoisella perunalla.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Perinteinen lanttulaatikko:

1 kg lanttua tai valmista sosetta (osa jauhoista perunaa)
vettä
1 tl suolaa
1 dl tummaa siirappia
2 dl kuohukermaa
1 kananmuna
1 tl inkivääriä
ripaus valkopippuria
(suolaa)
voita vuoan voiteluun

Lanttulaatikon pinnalle:

1/2 dl hapankorppujauhetta tai gluteenitonta korppujauhoa
muutama nokare voita

Keskustelu

Lanttulaatikkoa pitää paistaan pitkään miedolla lämmöllä,muuten se on raakaa yksi tunti ei riitä
ennenvanhaan tehtiin niin silloin se on oikeaa lanttulaatikkoa.

Se on just näin. Maukkaampaa tulee, kun malttaa antaa kypsyä rauhassa. Lantutkin täytyy keittää kunnolla kypsiksi. Jos on kiire, kannattaa ostaa valmiina.

Lanttulaatikon voi myös imeltää.

Imelletty lanttulaatikko – Hiukan täsmennetty – korjattu versio.

2 kg lanttuja
1 dl vehnäjauhoja
0,5 l maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Kuori lantut ja paloittele reiluiksi kuutioiksi.

Keitä lantut kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä.

Soseuta lantut keitinveteen. Lisää tarvittaessa kuumaa vettä. Vesi tehostaa imeltymistä. Soseen tulee olla jäykähköä muusia. Jäähdytä 75 asteiseksi.

Sekoita 75 asteiseen soseeseen jauhot.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähköuunissa 75 asteessa noin 3 tuntia. Säädä lämpö 65 asteeseen ja imellä noin 3 tuntia. Jatka imeltämistä 10-13 tuntia (yön yli) 65-70 asteessa.

Sekoita muutama kerta imeltymisen aikana ja seuraa imeltymisen kehittymistä maistamalla.

Lisää imeltyneen soseen joukkoon suola, sulatettu voi ja maitoa niin paljon, että soseesta tulee puuromaista . Lisämakeutusta ei tarvita. Mausta maun mukaan.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita

Paista 120-150 asteessa 2-3 tuntia.

Lantulle ja nauriillekin riittää 3-5 tunnin imeltämisaika 65-70 (75) asteen lämpötilassa.

Minä olen laittanut lanttulaatikkoon 1/2 tl kanelia mausteeksi. Ja siitä tuli ihanaa, makumuisto lapsuudesta.

Imelletty naurislaatikko tai imelletty lanttulaatikko.

Ainekset:
erittäin vähän keittovettä, vesi jää soseeseen tai höyrykypsennys
2 kg nauriita tai lanttuja
½ kg jauhoisia perunoita tehostaa ja varmistaa imeltymisen onnistumisen
2 dl vehnäjauhoja
0,5-0,8 litraa maitoa
2 tl suolaa
50-100 g voita

Ohje:

Kuori nauriit tai lantut ja mahdolliset perunat ja paloittele reiluiksi kuutioiksi.

Keitä nauriit tai lantut ja mahdolliset perunat kypsiksi erittäin vähässä suolattomassa vedessä. Tai kypsennä höyryssä.

Soseuta nauriit tai lantut kuumina keitinveteen. Vesi tehostaa imeltymistä. Soseen tulee olla jäykähköä puuromaista.

Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen 75 asteiseksi. Sekoita muutama kerta jäähtymisen aikana.

Lisää 70-75 asteiseen soseeseen jauhot. Sekoita tasaiseksi.

Peitä astia kannella ja anna imeltyä sähkölieden uunissa 70 asteessa noin 2-3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana pari kertaa. Maista – riittäisikö 2 tunnin imeltämisaika – jos perunoita 2½ tuntia. Lantun ja nauriin tärkkelyspitoisuus on erittäin pieni ja tästä johtuen tarpeettoman ylipitkä imeltäminen huonontaa imeltymistulosta.

Lisää imeltyneeseen soseeseen voi sulamaan ohuina siivuina. Lisää maitoa, soseen tulee olla puuromaista. Lisää suola. Mausta maun mukaan.

Laita sose voideltuun uunivuokaan. Pinnalle korppujauhoa ja voinokareita.

Paista aluksi noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 135-145 asteeseen, niin kupliminen rahoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.

Kommentoi juttua: Perinteinen lanttulaatikko

Vastaa käyttäjälle Nauris- tai lanttulaatikko +muutama peruna Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X