Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Persimonipavlova

Persimonit mehustuvat mukavan pehmeiksi purkissa ravistamalla. Mehustetuilla persimoneilla ja hunaja-konjakkivaahdolla kruunattu lumivalkea pavlova-kakku on todellinen kahvipöydän katseenvangitsija.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6 annosta

Ainekset

Persimonipavlova, pohja

 • 4 (n. 150 g) kananmunanvalkuaista
 • 3 dl (n. 250 g) sokeria
 • 1 tl valkoviinietikkaa
 • 1 tl maissitärkkelystä

Hunaja-konjakkivaahto

 • 2 dl vispikermaa
 • 1 ½ rkl hunajaa
 • 1 rkl konjakkia

Ravistetut persimonit

 • 2 kypsää persimonia
 • 2 rkl sokeria

Pinnalle

 • 2 rkl pistaaseja
 • tomusokeria

Valmistusohje

Persimonipavlova tehdään helposti näin:

1. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Mittaa neljä huoneenlämpöistä valkuaista puhtaaseen ja kuivaan monitoimikoneen lasi- tai metallikulhoon. Vatkaa valkuaisia keskinopeudella noin kolme minuuttia, kunnes vaahto muodostaa vispilällä kokeiltaessa pehmeitä huippuja.

2. Lisää noin kolme desilitraa sokeria lusikallinen kerrallaan hitaalla nopeudella samalla sekoittaen. Puhdista välillä nuolijalla kulhon reunat puhtaiksi sokerista. Kun kaikki sokeri on lisätty, aikaa on kulunut noin kymmenen minuuttia. Jatka vielä vatkaamista, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Voit kokeilla vaahtoa sormien välissä. Vaahto on valmis, kun sokerirakeet eivät tunnu enää sormissa.

3. Sekoita yksi teelusikallinen valkoviinietikkaa ja yksi teelusikallinen maissitärkkelys keskenään ja lisää vaahtoon hieman voimakkaammin samalla vatkaten. Kaavi marenkivaahto leivinpaperille yhteen korkeaan kasaan. Muotoile lastan avulla pyöreäksi, korkeaksi keoksi. Muotoile keskelle hieman kuppimainen keskusta ja vedä lastalla pystyasennossa reunaan uria.

4. Käännä uuni 90 asteeseen ja nosta pavlova uuniin. Paista 1 1⁄2 tuntia. Älä avaa luukkua paistamisen aikana. Sammuta uuni ja anna pavlovan jäähtyä uunissa vähintään viisi tuntia tai mieluiten yön yli, muutoin se saattaa halkeilla.

5. Pese ja paloittele kaksi kypsää persimonia. Nosta kannelliseen rasiaan persimonit sekä kaksi ruokalusikallista sokeria ja ravista kevyesti hetki. Anna mehustua rasiassa noin tunti. Vaahdota kaksi desilitraa vispikermaa. Lisää 1 1/2 ruokalusikallista hunajaa ja yksi ruokalusikallinen konjakkia ja vatkaa pikaisesti tasaiseksi.

6. Nostele pavlovan pinnalle juuri ennen tarjoilua hunaja-konjakkivaahtoa ja mehustuneita persimoneja. Viimeistele persimonipavlova ripottelemalla päälle koristeeksi kaksi ruokalusikallista rouhittuja pistaaseja ja tomusokeria.

Vinkki! Pavlova-pohjan voi tehdä valmiiksi jo vuorokautta ennen syömistä. Säilytä se ilmatiiviissä, kuivassa rasiassa.

persimonpavlova
Persimonpavlova viimeistellään hunaja-konjakkivaahdola sekä mehustetuilla persimoneilla. Kuva: Kristiina Kurronen

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2019.

Katso myös: Pavlova – jumalainen marenkikakku taipuu moneen makuun

Katso myös Anna.fi/ruokaVadelma-pistaasipavlova


Kommentoi

Kommentoi juttua: Persimonipavlova

Sinun täytyy kommentoidaksesi.