Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Perunavoitaikina

Perunavoitaikina muuntuu moneen. Tästä testatusta reseptistä teet pellillisen suolaista tai makeaa piirakkaa. Perunavoitaikinasta syntyy myös maukkaat pasteijat tai joulutortut.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
20  annosta

Ainekset

Perunavoitaikina

  • 1.8 dl perunasosejauhetta (1 pussi, 105 g)
  • 0.3 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 5.5 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita tai margariinia
  • 2.5 dl kylmää vettä

Valmistusohje

Perunavoitaikina valmistuu näin:

  1. Sekoita perunasosejauhe, suola, leivinjauhe ja vehnäjauhot. Paloittele voi tai margariini ja nypi rasva ja kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti. Taputtele taikina jauhotetuin käsin ja anna taikinan kiinteytyä jääkaapissa tai viileässä paikassa.
  2. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä levyksi, taita kolmin kerroin ja kauli uudelleen. Taikinasta tulee uunipellin kokoinen levy. Voit kaulia taikinan lopuksi jauhotetun leivinpaperin päällä, jolla se on helppoa siirtää pellille.
  3. Levitä täyte päälle. Jos teet umpipiirakan, levitä täytettä taikinan toiselle puolelle, taita taikinalevy päälle ja sulje taikinan yhtymäkohdat sivellen kananmunalla tai kylmällä vedellä. Painele reunat kiinni.
  4. Voitele piirakka kananmunalla ja pistele haarukalla. Kauli loput perunavoitaikinasta uudelleen ja leikkaa koristeita taikinakuoren päälle. Kiinnitä ne kananmunalla voideltuun pintaan ja voitele koristeet.
  5. Paista 225 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 30-40 minuuttia tai kunnes piirakka on kauniin kullankeltainen ja kypsä myös pohjasta. Pienet leivonnaiset kypsyvät nopeammin. Pienennä tarvittaessa lämpötilaa kypsymisen loppupuolella 200 asteeseen.
  6. Perunavoitaikina sopii joulutorttujen ja erilaisten suolaisten ja makeiden piirakoiden leivontaan.

Vinkki: Käytä laktoosittomaan taikinaan laktoositonta margariinia ja laktoosittomia perunasosehiutaleita.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Hurmaavat suolaiset piirakat


Kommentoi

Kommentoi juttua: Perunavoitaikina

Aini

Mitä määrää oikeista perunoista valmistettua sosetta pussillisesta jauhetta valmistettu sose vastaa? Se kannattaisi kertoa.

Mummukka3

Paras perunavoitaikina on sellainen, mihin tulee sama määrä kolmea ainetta, pehmeää voita, keitettyjä ja survottuja perunoita jäähtyneenä, sekä vehnäjauhoja. Halutessa voi lisätä hiukan leivinjauhetta, mutta se ei ole välttämätöntä. 300 g kutakin on jo melko iso taikina. Kokoa voi verrata kaupan pakastevoitaikinoihin. Edellisenä päivänä voi perunat keittää.

Kaulitaan jääkaapissa viilentynyt taikina vaikka parina osana kolmeen kertaan, tehdään pullapellipiirakka tai pasteijoita halutulla täytteellä, voidellaan maidolla tai munalla, ja paistetaan n. 225-asteessa kypsäksi. Pasteijat n. 12-15 min, piirakka 25-30 min.

Helppo ja hyvä täyte tulee sekoittamalla löysähköksi keitettyä munaa ja fetajuustoa. Maistele, mikä suhde on itsestä hyvä.

Vastaa käyttäjälle AiniPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.