Pestokastike
Tunnetuin pestokastike on Pohjois-Italian Genovasta kotoisin oleva klassinen pesto genovese eli basilikasta, oliiviöljystä, pinjansiemenistä sekä parmesaanijuustosta ja valkosipulista valmistettu vihreä yrttikastike. Itse tehty pestokastike maistuu ihanan tuoreelta!
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Pestokastike
- 4 dl basilikanlehtiä (1-2 ruukkua)
- 2-4 isoa valkosipulinkynttä
- 1 dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä
- 1 rkl sitruunamehua
- ½ tl suolaa
- 1 dl parmesanjuustoa
- 1-1 ½ dl oliivi- tai rypsiöljyä
Valmistusohje
Pestokastike tehdään helposti näin:
- Hienonna pinjansiemenet monitoimikoneessa. Leikkaa tuore, huuhdottu ja kuivattu basilika terävällä veitsellä hienoksi silpuksi ja lisää monitoimikoneeseen.
- Lisää hienonnetut valkosipulinkynnet, juustoraaste, vähän sitruunamehua ja ripaus suolaa. Valuta joukkoon koneen käydessä vähitellen öljyä, aluksi tipoittain, kunnes kastike on paksua. Tarkista maku.
- Jo 1-2 rkl pestoa riittää maustamaan annoksen pastaa, keittoa tai uusia perunoita. Pestoa voit notkistaa lisäämällä tilkan vettä.
- Pakasta pesto jääkuutiolokeroissa tai pieninä annoksina muovipusseissa. Lisää pestoa mausteeksi kasviskeittoihin tai sekoita sitä juurikeitettyyn, höyryävän kuumaan pastaan.
- Pinjan- tai auringonkukansiemenien asemesta voit pestoon hienontaa tai jauhaa mantelimyllyllä saksanpähkinöitä tai kuorittuja manteleita. Peston voit valmistaa ilman siemeniäkin. Myös juustoraasteen ja sitruunamehun voit lisätä vasta juuri ennen tarjoamista. Osan basilikasta voit korvata persiljalla.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pestokastike