1. Mittaa kattilaan esitaikinan ainekset eli kaksi desilitraa maitoa ja 40 grammaa vehnäjauhoja. Kuumenna liedellä koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee vanukasmaiseksi. Siirrä syrjään liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä viisi minuuttia.
2. Valuta esitaikina yleiskoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut tai -vatkaimet. Lisää joukkoon 1 3/4 desilitraa kylmää maitoa ja sekoita. Voit hyvin vaivata pullataikinan myös käsin, jos käytössäsi ei ole yleiskonetta.
3. Murskaa yksi ruokalusikallinen kardemummansiemeniä morttelissa hienoksi jauheeksi. Punnitse 520 grammaa vehnäjauhoja, mutta jätä desi syrjään leivontaa varten. Lisää jauhot, kardemumman, yksi desilitra sokeria, 2 1/2 teelusikallista kuivahiivaa ja yksi kananmuna taikinakulhoon.
4. Vaivaa aineksia huolella 10–12 minuuttia. Lisää koneen käydessä vähitellen joukkoon 75 grammaa paloiteltua voita ja puoli teelusikallista suolaa. Vaivaa, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan. Lisää lopuksi puolet lopuista jauhoista taikinaan ja sekoita huolella.
5. Ripottele loput jauhot leivinpöydälle ja nosta taikina jauhojen päälle. Anna taikinan levätä 10 minuuttia.
6. Muotoile ja paloittele taikina haluamasi muotoisiksi pulliksi. Asettele pullat leivinpaperoidulle uunipellille.
7. Nosta pullat kohoamaan leivinliinalla peitettynä 40 asteiseen uuniin tunniksi tai huoneenlämpöön pariksi tunniksi.
8. Voitele pullat muna-vesi- suolaseoksella ja ripottele päälle raesokeria.
9. Paista pikkupullat 225 asteessa uunin keskitasossa 8–10 minuuttia.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 3/2022.
Lue myös: Pulla päivässä, kaksi parhaassa! Huippukokki Teemu Aura kertoo, kuinka syntyy täydellinen pulla
Lue myös Anna.fi: Näin leivot täydelliset, mehevän pehmeät korvapuustit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pikkupullat
Ohjeissa pitäisi aina kertoa myös toisen hiivalaadun määrä, tässä tuorehiivaan. En halua käyttää kuivahiivaa.