Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparipullapitko

Joulun hittileivonnaisia ovat pullaa ja piparia yhdistävät leivonnaiset. Tässä piparitaikina on kääritty pullataikinan ympärille ja letitys on tehty neljällä osalla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
2  annosta

Ainekset

Pullataikina:

  • 200 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
  • 5 dl täysmaitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 rkl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • n. 14-15 dl vehnäjauhoja
  • 1 kg piparkakkutaikinaa

Pinnalle:

  • kananmuna voiteluun
  • raesokeria

Valmistusohje

  1. Lämmitä maito ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut.
  2. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja alusta taikinaa voimakkaasti käsin tai koneella. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista ja jatka vaivaamalla. Voit vaivata pullataikinan käsin tai koneella. Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa.
  3. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota noin 45 minuuttia.
  4. Jaa pullataikina kahdeksaan osaan. Käsittele yksi osa kerrallaan. Leivo taikinapalasta ohuita ja pitkiä tankoja.
  5. Sulata piparkakkutaikina. Jaa se kahdeksaan osaan. Leivo taikinasta kahdeksan ohutta tankoa, vähän pidempiä kuin pullataikinatangot. Paksuudeltaan pullataikinatangot ovat paksumpia, mutta piparitangot ohuempia ja pidempiä. Yhdistä piparitangot pullatankoihin kieputtamalla ja kiertämällä piparkakkutanko pullatangon ympäri koko matkalta. Työstä ensin yksi pitko ja sitten toinen.
  6. Aseta neljä tankoa eteesi pituussuunnassa. Kiinnitä ne tiukasti yhteen toisesta päästä. Helpoin tapa letittää on aloittaa vasemmalta. Pidä kiinni vasemman puolisesta tangosta ja nosta se seuraavan tangon yli, seuraavan tangon ali ja viimeisen yli. Pidä siis kiinni koko matkan ajan siitä yhdestä tangosta ja siirrä sitä. Tämän jälkeen aloita taas alusta vasemmalta. Pidä kiinni vasemman puolisesta tangosta ja nosta se seuraavan tangon yli, seuraavan tangon ali ja viimeisen yli. Toista kunnes pitko on valmis. Purista päät tiukasti yhteen.
  7. Nosta pitko leivinpaperin päälle pellille ja valmista toinen pitko. Anna pitkojen kohota leivinliinan alla vielä noin tunti. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Ohje on julkaistu Maalla-lehdessä 11/18.

Jouluna herkutellaan pullalla:

karpalokranssi

Karpalokranssi

Nutella_pulla

Nutella-pullapitko

karpalo-pähkinäbostonkakku

Karpalo-pähkinä-bostonkakku

Anna.fi: Satumainen manteliboston


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparipullapitko

Sinun täytyy kommentoidaksesi.