Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Piparkakkukakku

Piparkakkukakku on piparkakulta maistuva maustekakku, jonka välissä on makea kinuskinen täyte. Päällinen on sokerimassaa ja sveitsiläistä marenkia.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Piparkakkukakku, pohja

  • 250 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 1 ½ dl fariinisokeria
  • 4 kananmunaa
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kaakaojauhetta
  • 2 rkl piparkakkumaustetta
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 ½ tl ruokasoodaa
  • ½ tl suolaa
  • 200 g kermaviiliä

Piparkakkukakku, kinuskitäyte

  • 150 g voita
  • 1 ½ dl tomusokeria
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • 2 prk (à 200 g) kinuskituorejuustoa esim. Valio

Piparkakkukakku, kuorrutus

  • 250 g valkoista sokerimassaa

Sveitsiläinen marenki

  • 3 valkuaista
  • 2 dl sokeria

Koristeet

  • 250 g vaaleaa piparkakkutaikinaa
  • pikeeriä piparkakkujen koristeluun

Valmistusohje

Piparkakkukakku leivotaan helposti näin:

1. Paista kakkua varten ensin haluamasi muotoiset ja kokoiset piparkakkukoristeet. Anna niiden jäähtyä ja kuivua. Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 22 cm:n irtopohjainen kakkuvuoka.

2. Vatkaa 250 grammaa pehmeää voita ja kaksi desilitraa sokeria sekä puolitoista desilitraa fariinisokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää neljä kananmunaa yksitellen huolella koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet eli viisi desilitraa vehnäjauhoja, kaksi ruokalusikallista kaakaojauhetta, kaksi ruokalusikallista piparkakkumaustetta, puolitoista teelusikallista leivinjauhetta, puolitoista teelusikallista ruokasoodaa sekä puoli teelusikallista suolaa ja lisää taikinaan vuorotellen kermaviilin kanssa. Kermaviiliä tarvitset yhteensä 200 grammaa. Valuta taikina vuokaan.

3. Paista 175 asteisen uunin alatasolla 45–50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Anna kakkupohjan jäätyä hetki. Kumoa ritilälle ja anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista, mieluiten yön yli.

4. Valmista piparkakku-kinuskikreemi. Vaahdota 150 grammaa pehmeää voita, puolitoista desilitraa tomusokeria ja yksi ruokalusikallinen piparkakkumaustetta tasaiseksi. Lisää kaksi purkkia eli yhteensä 400 grammaa kinuskituorejuustoa ja sekoita tasaiseksi kreemiksi. Jaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä reilu puolet kreemistä tasaisesti kahteen väliin. Levitä loppu kreemistä kakun pintaan ja reunoille.

5. Kauli 250 grammaa valkoista sokerimassaa tomusokeroidun pöydän päällä levyksi. Nosta levy kaulimen avulla kakun päälle. Tasoita pinta käsin niin, että sokerimassa levittyy tasaisesti kakun päälle. Siisti kakun alareuna. Peitä kakku huolella ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli.

6. Koristele reunaan tulevat piparkakut pikeerillä ja anna kovettua.

7. Nosta kolme valkuaista teräskulhoon marenkia varten. Aseta kulho hiljaa poreilevan vesikattilan päälle. Vesi ei saa osua kulhon pohjaan saakka. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää yhteensä kaksi desilitraa sokeria samalla pienissä erissä joukkoon. Vatkaa marenkivaahtoa niin kauan, kunnes massa on sokerimittarilla mitattuna noin 60 asteista. Aikaa kuluu noin 10 minuuttia. Nosta marenkivaahto kylmän vesihauteen päälle ja vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti, kunnes vaahto jäähtyy ja on paksua ja kiiltävää.

8. Siirrä piparkakkukakku vadille ja levitä marenkivaahto sokerimassan päälle tasaisesti palettiveitsellä. Lusikoi loput marengista pursotinpussiin ja pursota koristeet reunoihin. Asettele reunaan piparkakkukoristeet.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2021.

Lue myös: Joulukakku kruunaa kahvihetken

Lue myös Anna.fi: Piparitaikina on tämän talven hittiherkku – leivo piparipullia ja testaa muita mahtavia piparkakkureseptejä!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Piparkakkukakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.