
Piparkakkutaikina
Piparkakkutaikina tulvii joulun tuoksuja. Tällä Mummin piparkakkutaikinareseptillä tulee maukkaita, rapeita pipareita. Katso ohje ja onnistut!
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 80 annosta
- Kasvis
Ainekset
Piparkakkutaikina:
- ½ dl siirappia
- ½ tl kanelia
- ½ tl inkivääriä
- ½ tl neilikkaa
- ½ tl pomeranssinkuorta
- 1 dl sokeria
- 125 g voita
- 1 kananmuna
- 1/3 tl suolaa
- 1 tl soodaa
- 5 dl vehnäjauhoja
Valmistusohje
Piparkakkutaikina eli piparitaikina valmistuu näin.
- Mittaa kattilaan siirappi, kaneli, inkivääri, neilikka, pomeranssinkuori, sokeri ja voi. Kiehauta ainekset. Siirrä kattila liedeltä jäähtymään, esimerkiksi kylmään veteen. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa se vaaleaksi vaahdoksi. Sähkövatkain on vaahdottamiseen hyvä, sillä muuten vatkaaminen vaatii kärsivällisyyttä.
- Lisää kananmuna voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin ripaus suolaa ja sooda. Lisää jauhot taikinaan.
- Anna taikinan maustua ja kiinteytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Ota taikinasta pala kerrallaan, pyörittele se ensin käsissä pehmeäksi palloksi, litistä jauhotetulle pöydälle ja kauli kevyesti ohueksi levyksi. Huiskauta välillä vähän jauhoja taikinan alle ja kaulimeen, ettei taikina tartu pöytään. Jos piparkakkutaikina pehmenee liikaa, laita se hetkeksi jääkaappiin.
- Taikinasta tulee noin 4 pellillistä piparkakkuja. Laita samankokoiset piparit samalle pellille leivinpaperin päälle. Paista noin 185 asteessa noin 7 minuuttia.
- Mummin piparkakkutaikinasta tulee maukkaita, rapeita pipareita syötäväksi piparkakkutalon ympärille, mutta taikina on liian hauras piparkakkutalon tekemiseen.
Ohje: Helvi Eskola, Helsinki
Lue myös: Piparkakkutalon taikina
Katso myös: Gluteenittomat piparkakut
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Jouluna piparkakku sujahtaa muffiniin, maustaa viikunan ja tarjoilee vuohenjuuston
Kommentoi
Kommentoi juttua: Piparkakkutaikina