Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Poronkäristys

Herkullinen poronkäristys syntyy vuoluohuesta poronlihasta hitaalla haudutuksella. Pekoni, voi ja öljy luovat poronkäristykseen pehmeän makupohjan.  Tarjoa poronkäristys perunasoseen ja puolukkakastikkeen kanssa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
10  annosta

Ainekset

Poronkäristys

  • 2 sipulia
  • 170 g pekonia
  • 50 g voita
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 ½ kg puhdistettua ja pakastettua poronlihaa
  • 2 tlk (à 0,33 l) olutta
  • 2 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • ¼ tl rouhittua maustepippuria

Valmistusohje

Poronkäristys valmistuu helposti näin:

  1. Silppua sipulit ja pekoni.
  2. Kuumenna pata ja paista pekoni omassa rasvassaan rapeaksi.
  3. Paista voin ja öljyn seoksessa sipulisilppu, vedä pekonit ja sipulit sivuun ja lisää jäinen liha vähitellen. Nostele lihaa kunnes koko määrä on sulanut. Kaada pekonit ja sipulit takaisin pataan.
  4. Anna poronkäristyksen hautua omassa liemessään, kunnes liha tuoksahtaa paahtuvalle. Kaada tölkillinen olutta pataan. Anna kiehahtaa. Lisää toinen olut ja lopuksi vettä, kunnes liha porisee hissukseen liemessä. Mausta käristys suolalla ja pippurilla.
  5. Käristys saa hautua vähintään tunnin minimilämmössä liedellä kannen alla tai 170-asteisessa uunissa. Tiivis kansi pitää poronkäristyksen kosteana.
  6. Tarjoa poronkäristys perunasoseen sekä puolukkakastikkeen kanssa.

Vinkki! Oluen voi hyvin korvata lihaliemellä. Silloin kannattaa vähentää suolan määrää minimiin.

Vinkki! Hirvenliha on helpointa leikata käristyslihaksi hiukan jäisenä. Käristyksessä lihan on oltava vuoluohutta.

Lue myös: 5 perunamuusi & kastike

Lue myös Anna.fi: Poronpaisti ja mustaherukkakastike


Kommentoi

Kommentoi juttua: Poronkäristys

Nina

Hei,
innostuin tästä poronkäristysohjeesta. Kuulisin vielä mielelläni, tarkoitetaanko ohjeessa 0,33 l vai 0,5 l oluttölkkejä?
Aion valmistaa tätä jouluna, joten olisi hienoa, jos viestiini vastattaisiin mahdollisimman pian.

Ystävällisin terveisin
Nina Palmgren

Kotiliesi Toimitus

Hei, käytä 0,33 litran tölkkejä. Maukasta joulua!

Nina

Kiitos tiedosta! 🙂 Hyvää joulua!
Terveisin
Nina P.

Aila Hanley

Tässä on sama omgelma kuin niin monissa nettiresepteissä: ei mitään tietoa kuinka monelle määtät on. Todella ärsyttävää.

Maalainen

Aika avuton saa olla jos ei osaa itte päätellä aineiden perusteella kuinka monelle siitä riittää. Tilaa pizza!

Jukka

No ystävällisemmin voisi neuvoa: 125 g lihaa on aivan minimiannos/syöjä. Oikein äijätkään eivät saisi yli 1/2 kg syödä. Laske 250 g mukaan ja olet jo melko varmoilla. Riippuu vieraiden profiileista! Hyvää ruokahalua!

aatuuli

Poronkäristys ei tarvitse mitään olutta!

paola

Olen aikoinaan tehnyt hirvikäristystä, puoli jäisen lihan leikkaan puukolla lastuiksi, pistänyt voita pannulle käristellyt siinä. sitten vesitilkkaan sulattanut suolan ja laittanut käristykseen, kun lihasiivut ovat pehmeitä, siitä vaan muussin kylkeen ja syömää,..

isä opetti

Olut EI kuulu ruuanvalmistukseen Suomessa… Ruokajuomaksi kyllä.

Poronkäristys maistuu oluella pilattuna kuin yön yli jätetty kossuvissy, johon oli tumpattu pari puoliksi poltettua vihreetä norttia… Kiitos isän tupakka ei ole maistunut koskaan!

Eikä käristykseen kuulu pekoni, sipuli eikä maustepippurikaan. Isä opetti, että ripsaus jauhettua mustaapippuria aina joskus. Oli sen vm. viimeisen oppinut ollessaan Lapissa töissä tai kalassa.

Niilo421

Miten voi lisätä kaksi kertaa toisen oluen?

Vastaa käyttäjälle NinaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.