Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Porowallenbergit ja kossukermakastike

Wallenbergit on ruotsalainen klassikkoruoka, mutta tässä reseptissä siitä on jäljellä lähinnä valmistustapa. Seurakseen poropihvit saavat mausetulla kossulla terästetyn kermakastikkeen. Wallenbergejä tehdessä on tärkeää, että kaikki ainekset ovat hyvin kylmiä.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

  • 500 g jauhettua poronlihaa (tai hirveä tai peuraa)
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • ½ tl valkopippuria
  • ¼ tl muskottipähkinää
  • ¼ tl piparkakkumaustetta
  • dl 2-3 korppujauhoja tai raastettua, kuivattua leipää

Paistamiseen

  • voita

Kossukermakastike

  • 1 dl maustettua kirkasta viinaa (Koskenkorva Sata)
  • 1 rkl hunajaa
  • 3 dl kuohukermaa
  • ½ dl riistafondia tai 1 lihaliemikuutio
  • ¼ tl mustapippuria

Valmistusohje

 

  1. Sekoita jauhettu poronliha kuohkeaksi käsin tai monitoimikoneella, lisää mausteet. (Halutessaisi voit maustaa myös murekemassan 1 rkl maustettua kossua.)
  2. Sekoita kananmunan keltuaiset lihamassaan koko ajan tehokkaasti vatkaten.
  3. Lisää kerma pihvitaikinaan hyvin sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta pysyy muodossaan kun ne muotoillaan hyvin kostutetuin käsin. Jaa taikina kahdeksaksi pihviksi. Pyöräytä pihvit korppujauhoissa tai leipäraasteessa.
  4. Paista pihvit pannulla voissa. Paistoaika on noin kolme minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpimänä kastikkeen valmistamisen ajan

Kossukermakastike

  1. Mittaa viina  paistinpannulle ja anna alkoholin kiehahtaa. Lisää joukkoon hunaja ja sekoita kunnes hunaja liukenee alkoholin sekaan.
  2. Kaada kerma varovasti pannulle varovasti, varo kuohumista. Lisää riistafondi tai lihaliemikuutio ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Mausta pippurilla ja tarjoa porowallenbergien kanssa.

Tarjoa ruoan kanssa puolukkasurvosta ja juuressosetta.


Kommentoi

Kommentoi juttua: Porowallenbergit ja kossukermakastike

Mummel

Ohjeessa taitaa olla virhe. Lihaan pyydetään sekoittamaan Koskenkorva 100. Ei kai?

Tiina Rantanen

Ohjeessa ei varsinaisesti ollut virhettä, sillä olen ohjetta kokeillessani maustanut mureketaikinankin kuminalla maustetulla kossulla. Mutta se ei luonnollisesti ole välttämätöntä, joten sen voi hyvin jättää pois. Kiitos kommentinsta, muokkasin ohjeen ymmärrettäväksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.