Porowallenbergit ja kossukermakastike
Wallenbergit on ruotsalainen klassikkoruoka, mutta tässä reseptissä siitä on jäljellä lähinnä valmistustapa. Seurakseen poropihvit saavat mausetulla kossulla terästetyn kermakastikkeen. Wallenbergejä tehdessä on tärkeää, että kaikki ainekset ovat hyvin kylmiä.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Ainekset
- 500 g jauhettua poronlihaa (tai hirveä tai peuraa)
- 4 kananmunan keltuaista
- 1 dl kuohukermaa
- 1 ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl valkopippuria
- ¼ tl muskottipähkinää
- ¼ tl piparkakkumaustetta
- dl 2-3 korppujauhoja tai raastettua, kuivattua leipää
Paistamiseen
- voita
Kossukermakastike
- 1 dl maustettua kirkasta viinaa (Koskenkorva Sata)
- 1 rkl hunajaa
- 3 dl kuohukermaa
- ½ dl riistafondia tai 1 lihaliemikuutio
- ¼ tl mustapippuria
Valmistusohje
- Sekoita jauhettu poronliha kuohkeaksi käsin tai monitoimikoneella, lisää mausteet. (Halutessaisi voit maustaa myös murekemassan 1 rkl maustettua kossua.)
- Sekoita kananmunan keltuaiset lihamassaan koko ajan tehokkaasti vatkaten.
- Lisää kerma pihvitaikinaan hyvin sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta pysyy muodossaan kun ne muotoillaan hyvin kostutetuin käsin. Jaa taikina kahdeksaksi pihviksi. Pyöräytä pihvit korppujauhoissa tai leipäraasteessa.
- Paista pihvit pannulla voissa. Paistoaika on noin kolme minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpimänä kastikkeen valmistamisen ajan
Kossukermakastike
- Mittaa viina paistinpannulle ja anna alkoholin kiehahtaa. Lisää joukkoon hunaja ja sekoita kunnes hunaja liukenee alkoholin sekaan.
- Kaada kerma varovasti pannulle varovasti, varo kuohumista. Lisää riistafondi tai lihaliemikuutio ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Mausta pippurilla ja tarjoa porowallenbergien kanssa.
Tarjoa ruoan kanssa puolukkasurvosta ja juuressosetta.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Porowallenbergit ja kossukermakastike
Ohjeessa taitaa olla virhe. Lihaan pyydetään sekoittamaan Koskenkorva 100. Ei kai?
Ohjeessa ei varsinaisesti ollut virhettä, sillä olen ohjetta kokeillessani maustanut mureketaikinankin kuminalla maustetulla kossulla. Mutta se ei luonnollisesti ole välttämätöntä, joten sen voi hyvin jättää pois. Kiitos kommentinsta, muokkasin ohjeen ymmärrettäväksi.