Reseptit

Provencen loppiaispulla (Le Gâteau des Rois de Provence)

Ainekset

Juuri:

  • 1 dl haaleaa vettä
  • 50 g hiivaa
  • 1.8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Taikina:

  • 6 kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 200 g margariinia
  • 10-11 dl vehnäjauhoja
  • 120 g-200 g kandeerattuja tai muita hienonnettuja, kuivattuja hedelmiä (sukaattia, hedelmäsekoitusta)

pinnalle:

  • 1 keltuainen ja vesitilkka
  • raesokeria
  • sokeroituja kirsikoita ja sukaattia

Valmistusohje

Provencen loppiaispulla (Le Gâteau des Rois de Provence)
  1. Liuota juurta varten hiiva haaleaan veteen. Sekoita vähitellen joukkoon vehnäjauhot. Anna juuren kohota kaksinkertaiseksi kelmulla peitettynä lämpimässä paikassa.
  2. Vatkaa tilavassa kulhossa kananmunat, sokeri ja appelsiinin raastettu kuori. Paloittele pehmeä voi ja sekoita joukkoon. Lisää vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen noin 10 dl jauhoja. Alusta taikinaa loppuvaiheessa käsin. Lisää taikinaan juuri ja sokeroidut hedelmät. Alusta taikinaa vielä huolellisesti muutaman minuutin ajan. Jos taikina on hyvin pehmeää, lisää hieman jauhoja.
  3. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin 2 tuntia.
  4. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä ranteenpaksuinen tanko. Muotoile siitä leivinpaperin päälle pellille pyöreä kranssi. Peitä liinalla ja anna kohota noin tunnin ajan.
  5. Sekoita keltuaiseen tilkka kylmää vettä ja voitele pulla. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 180 asteessa 30-35 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Jäähdytä ritilän päällä liinan alla. Koristele sokeroiduilla hedelmillä. Tarjoa pulla tuoreena. Pakasta jäljelle jäävä osa.
  • Ranskalaiseen tapaan loppiaisena syötävään pullaan tai mantelitorttuun kätketään yksi kuivattu papu tai nykyisin pavun asemesta pieni posliini- tai muoviesine. Perheen nuorimmainen istuu pöydän alla ja nimeää kunkin palan syöjän. Se, jonka pullapalassa onnen esine on, saa kantaa koko päivän kultaista kuninkaan kruunua.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Provencen loppiaispulla (Le Gâteau des Rois de Provence)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.