Reseptit
yli 60 min
Himahella - avatar

Himahella

Kiitos

Pullataikina juurimenetelmällä

"Köksänmaikoille neuvottiin leivontatunneilla näppärä niksi, jotta ehdimme perehdyttää oppilaat pullanleipomisen saloihin kotitaloustunnin puitteissa. Niksi oli juurimenetelmä, joka lyhentää pullien valmistusaikaa noin puolella tunnilla. Juurimenetelmää käytettäessä hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään. Vellimäisen taikinan annetaan seistä lämpimässä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii", kertoo Himahellan Tiina blogissaan.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Juuri:

5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
1 rkl sokeria
5 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

2 munaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
10-11 dl vehnäjauhoja
200 g voita tai margariinia

voiteluun:

1 kananmuna

koristeeksi:

raesokeria tai mantelilastuja

Valmistusohje

Pullataikina juurimenetelmällä

  1. Valmista taikinan juuri vatkaamalla kädenlämpöiseen eli 38 asteiseen maitoon paloiteltu hiiva ja vehnäjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, taikinanesteen tulee olla noin 42 asteista eli hieman lämpimämpää, jotta hiiva aktivoituu toimimaan. Tuorehiivaa käytettäessä taikinaneste taas ei saa olla liian kuumaa, sillä hiiva kuolee eikä kohota taikinaa. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä juuri kohoamaan lämpimään paikkaan vartiksi.
  2. Kun juuri kuplii, sekoita siihen munat ja mausteet. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa käsin tai koneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu rasva. Jatka taikinan alustamista kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
  3. Taikina on valmista leivottavaksi heti. Leivo taikinasta pikkupullia, pitkoja, korvapuusteja, piirakoita jne. Kohota leivonnaiset peitettynä pellillä lämpimässä paikassa.
  4. Voitele pullat kananmunalla ja koristele halutessasi raesokerilla tai mantelilastuilla. Paista pikkupullia 225-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Peitä pullat leivinliinalla.

Lue myös Himahellan juttu Himassa tuoksuu pulla!

Keskustelu

Vanha ohje, mutta löysin nyt. Tuli hyvän makuista pullaa ja koostumus pehmeä, kuohkea. Mietin vain, onkohan juuri samanlainen kuin hiivaleivässä – eli saisi vielä runsaamman maun kun antaisi tekeytyä yön yli kylmässä? – Olisin vastauksesta kiitollinen!

Kommentoi juttua: Pullataikina juurimenetelmällä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X