
Pullataikina juurimenetelmällä
"Köksänmaikoille neuvottiin leivontatunneilla näppärä niksi, jotta ehdimme perehdyttää oppilaat pullanleipomisen saloihin kotitaloustunnin puitteissa. Niksi oli juurimenetelmä, joka lyhentää pullien valmistusaikaa noin puolella tunnilla. Juurimenetelmää käytettäessä hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään. Vellimäisen taikinan annetaan seistä lämpimässä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii", kertoo Himahellan Tiina blogissaan.
Ainekset
Juuri:
- 5 dl maitoa
- 50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 5 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
- 2 munaa
- 2 tl suolaa
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kardemummaa
- 10-11 dl vehnäjauhoja
- 200 g voita tai margariinia
voiteluun:
- 1 kananmuna
koristeeksi:
- raesokeria tai mantelilastuja
Valmistusohje
Pullataikina juurimenetelmällä
- Valmista taikinan juuri vatkaamalla kädenlämpöiseen eli 38 asteiseen maitoon paloiteltu hiiva ja vehnäjauhot. Jos käytät kuivahiivaa, taikinanesteen tulee olla noin 42 asteista eli hieman lämpimämpää, jotta hiiva aktivoituu toimimaan. Tuorehiivaa käytettäessä taikinaneste taas ei saa olla liian kuumaa, sillä hiiva kuolee eikä kohota taikinaa. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä juuri kohoamaan lämpimään paikkaan vartiksi.
- Kun juuri kuplii, sekoita siihen munat ja mausteet. Lisää jauhoja vähitellen taikinaa käsin tai koneella vaivaten. Lisää loppuvaiheessa pehmeä tai sulatettu rasva. Jatka taikinan alustamista kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
- Taikina on valmista leivottavaksi heti. Leivo taikinasta pikkupullia, pitkoja, korvapuusteja, piirakoita jne. Kohota leivonnaiset peitettynä pellillä lämpimässä paikassa.
- Voitele pullat kananmunalla ja koristele halutessasi raesokerilla tai mantelilastuilla. Paista pikkupullia 225-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Peitä pullat leivinliinalla.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pullataikina juurimenetelmällä
Huono ohje ei lue sokerista mitään
Hiivat ei saa ruokaa.
Vanha ohje, mutta löysin nyt. Tuli hyvän makuista pullaa ja koostumus pehmeä, kuohkea. Mietin vain, onkohan juuri samanlainen kuin hiivaleivässä – eli saisi vielä runsaamman maun kun antaisi tekeytyä yön yli kylmässä? – Olisin vastauksesta kiitollinen!
Missä se ”juuri” on? Näinhän aina on pullataikina tehty!😯
juureen kun ei sitä hiivaa ole tarkoitus laittaa,lienee juuren idea .