Pullataikina kuivahiivalla
Pullataikina kuivahiivalla onnistuu yhtä helposti kuin tuorehiivalla, jopa helpommin. Kun käytät pullataikinaan kuivahiivaa, nesteen on oltava reilusti kättä lämpimämpää (noin 42 astetta) ja kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Kuivahiivaa kannatta pitää kaapissa, koska pullanhimo voi yllättää koska tahansa.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
Ainekset
Pullataikina kuivahiivalla
- 5 dl maitoa tai vettä
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 rkl rouhittua kardemummaa
- 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
- n. 16 dl vehnäjauhoja
- 200 g pehmeää voita
Voitelu
- 1 kananmuna
Valmistusohje
Pullataikina kuivahiivalla onnistuu helposti näin:
- Ota kaikki aineet ajoissa huoneenlämpöön. Pullataikinaa tehdessä ainesten olisi hyvä olla tasalämpöisiä.
- Kuumenna viisi desiä maitoa tai vettä 42 asteeseen. Sekoita joukkoon kaksi kevyesti vatkattua kananmunaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista suolaa ja yksi ruokalusikallinen kardemummaa.
- Sekoita kaksi pussia eli yhteensä noin 22 grammaa kuivahiivaa 16 desiin vehnäjauhoja. Siivilöi vehnäjauhot maustetun nesteen joukkoon. Käytä jauhoista kolme neljäsosaa ja vaivaa taikinaa käsin tai koneella. Lisää loput kuivahiiva-jauhoseoksesta taikinaan pikkuhiljaa. Vaivaa taikinaan hyvä sitko.
- Lisää 200 grammaa voita loppuvaiheessa vaivaamista pienissä erissä. Odota lisäämisen välissä, että voi sekoittuu hyvin taikinaan ja lisää loput voista vasta sen jälkeen. Vaivaa kunnes pullataikina kuivahiivalla leivottuna on kimmoisaa ja sileää.
- Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Jaa kohonnut taikina 40 osaan, jos haluat pikkupullia. Isompia pullia määrästä tulee 20-30 kappaletta.
- Muotoile taikinasta haluamasi mallisia pullia. Nosta pullat leivinpaperille uunipellille liinan alle kohoamaan. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaisiksi.
- Voitele kohonneet pullat kananmunalla. Paista pullat 200 asteessa uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. Paistoaika vaihtelee pullan koon ja muodon mukaan.
Vinkki! Vegaaninen pullataikina onnistuu vaihtamalla maito kasvisjuomaan ja jättämällä kananmunat pois taikinasta. Muista tällöin myös voidella pullat munan sijaan esimerkiksi kasvisjuomalla.
Lue myös: Pullataikina ja parhaat vinkit taikinan tekoon
Lue myös Anna.fi: Kotileipurien viisi yleisintä virhettä – leipurimestari kertoo, miten ne vältetään
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pullataikina kuivahiivalla