Puolukkakiisseli ja vaniljavaahto
Puolukkakiisseli on raikas päätös juhlavalle aterialle. Ranskankerma tekee vaniljavaahdosta täyteläisen ja maukkaan.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
- Munaton
Ainekset
Vaniljavaahto
- ½ vaniljatanko
- 2 liivatelehteä
- 2 rkl vettä
- 150 g ranskankermaa
- 2 dl vispikermaa
- ½ dl sokeria
Puolukkakiisseli
- 2 dl pakastepuolukoita
- 5 dl vettä
- 1 ½ rkl perunajauhoja
- ½ dl vettä
- 1 dl sokeria
Valmistusohje
Puolukkakiisseli tehdään helposti näin:
- Valmista vaniljavaahto. Puolita yksi vaniljatanko ja halkaise puolikas pituussuunnassa kahtia. Laita kaksi liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota 150 grammaa jääkaappikylmää ranskankermaa sähkövatkaimella. Vaahdota kaksi desilitraa vispikermaa ja puoli desilitraa sokeria pehmeäksi vaahdoksi toisessa kulhossa.
- Raaputa vaniljansiemenet vispivaahdon joukkoon. Lisää joukkoon vaahdotettu ranskankerma ja vatkaa tukevaksi vaahdoksi.
- Kuumenna pienessä kattilassa kaksi ruokalusikallista vettä ja sulata pehmenneet, puristellut liivatelehdet joukkoon.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana vaahdon joukkoon samalla vatkaten.
- Lusikoi vaahto pursotinpussiin ja pursota tai lusikoi vaahto annoskulhoihin. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
- Valmista puolukkakeitto. Ota kaksi desilitraa pakastepuolukoita sulamaan ajoissa. Kuumenna viisi desilitraa vettä kiehuvaksi tilavassa kattilassa ja kaada joukkoon sulaneet puolukat. Keitä miedolla lämmöllä kymmenen minuuttia.
- Siivilöi keitoksesta pois kuoret ja kaada mehu takaisin kattilaan.
- Sekoita 1 1/2 ruokalusikallista perunajauhja ja puoli desilitraa kylmää vettä keskenään. Kuumenna mehu uudestaan kiehuvaksi, lisää yksi desilitra sokeria ja sitten perunajauhoseos ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Anna keiton kiehahtaa yhden kuplan verran ja kaada kannuun. Ripottele pinnalle sokeria ja jäähdytä. Kun keitto on jäähtynyt, nosta se jääkaappiin kylmenemään. Tarjoile puolukkakeitto kylmänä.
- Kaada puolukkakiiseli annoskulhoihin vaniljavaahdon ympärille juuri ennen tarjoilua.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.
Lue myös: Karpalo ja puolukka maustavat joulun leivonnaiset
Lue myös Anna.fi: Puolukka-piimähyytelö
Kommentoi
Kommentoi juttua: Puolukkakiisseli ja vaniljavaahto