Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Puolukkamehu

Maistuisiko omatekoinen puolukkamehu? Survo ne sosemyllyllä, monitoimikoneella tai survimella. Puolukkamehu on ihanan pirtsakan värinen ja makuinen.

Ainekset

Puolukkamehu:

  • 1.5 kg puolukoita (n. 3 l)
  • 2 l vettä
  • 0.5 tl sitruuna- tai viinihappoa
  • n. 900 g sokeria (11 dl)

Valmistusohje

Tee puolukkamehu näin:

1. Puhdista marjat. Survo ne sosemyllyllä, monitoimikoneella tai survimella.

2. Kiehauta ja jäähdytä vesi. Kaada se marjasurvoksen päälle.

3. Sekoita joukkoon viini- tai sitruunahappo.

4. Seisota mehua kaksi vuorokautta kylmässä välillä sekoittaen.

5. Siivilöi mehu siivilävaatteen läpi. Mittaa mehu ja sekoita joukkoon sokeria. Pullota ja säilytä viileässä.

Käsittele mehupullot näin:

  1. Käytä vain tiiviskantisia ja ehjiä pulloja.
  2. Seisota pulloissa kylmää vettä aivan piripintaan suuta myöten yön yli. Se irrottaa näkymätöntäkin likaa.
  3. Pese  pullot kuumalla pesuainevedellä ja harjalla sisältä ja päältä, huuhtele hyvin kuumalla vedellä ja valuta. Irrota viimeisetkin liimat ja nimilaput.
  4. Laita pullot  vaakatasossa puhtaaseen kattilaan ja lisää kylmää vettä niin paljon, että ne jäävät veden alle. Kuumenna vesi hitaasti kiehuvaksi, pidä siinä hetki ja anna jäähtyä. Jos pulloja on paljon, voit kietaista ne myös sanomalehteen ja latoa uuniin päällekkäin. Kuumenna uuni sitten 175 asteeseen ja pidä lämpöä yllä muutama minuutti. Jäähdytä pullot uunissa ainakin haaleiksi ja täytä sitten.
  5. Kiehauta ja jäähdytä myös korkit ja kannet huolellisen pesemisen ja huuhtomisen jälkeen.
  6. Jos säilytyspaikkasi ei ole aivan ensiluokkaisen kuiva, kylmä ja pimeä, huuhtele pullot  sekä korkit vielä säilöntäaineliuoksella (1/2 tl/1 litra kuumaa vettä).
  7. Käytä säilykkeiden valmistamisessa aina teräksisiä tai ehjiä emalisia kattiloita. Alumiinikattilasta liukenee väriä ja pintaa, joka vaikuttaa sekä ulkonäköön että makuun huonontavasti. Kuuman kestävät muovikauhat tai teräksiset työvälineet ovat lisäksi tarpeen. Erikoisvälineitä ovat suppilot, siivilä telineineen ja kätevä pullonpidin, jolla pidellä tulikuumaa mehupulloa pullotuksen aikana.

Lue myös: Puolukka piristää jälkiruokia

Lue myös: Suklaapossun puolukka-valkosuklaajuustokakku

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Puolukkamehu

Aija T

Onko mahdollista hyödyntää puolukkasurvos, joka jää mehusta jäljelle? Esim.kuivatus??

NuuKana

Keittämättä valmistetusta mehusta ainakin kannattaa ottaa survos talteen. Siinä tapauksessa sokeri lisätään mehuun vasta sitten,kun survos on otettu.
Kannattaa yrittää puristaa mahdollisimman kuivaksi (vaikka käsin kertishanskat suojana).
Itse kuivaan kuivurissa.Hienonnan myöhemmin satsin kerrallaan.Käytän leivän teossa. Makua survokseen jää sen verran,että kokeilemalla oppii,minkä verran kannattaa leipätaikinaan laittaa.
Aion kokeilla joskus pullataikinaan sokerin kanssa valmistetun mehun survosta.
Toimii kuulemma rasvasiepparina. Ja jäähän siihen ravinteitakin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.