Purjo-perunasosekeitto
Purjo-perunasosekeitto on sosekeittojen klassikko. Keitto viritetään juhlavaksi keittiöpäällikkö Juha Maunulan ohjeella. Siihen lisätään valkoviiniä ja keitto viimeistellään maitovaahdolla, suklaalastuilla ja kanelilla. Jos haluat arkisemman version korvaa viini omenamehulla ja käytä viimeistelyyn yrttisilppua, esimerkiksi persiljaa ja halutessasi loraus kermaa.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Kasvis
Ainekset
Purjo-perunasosekeitto
- 250 g perunaa
- 2 salottisipulia
- 150 g purjoa
- 1 tl timjamia
- 1 ½ dl kuivaa valkoviiniä tai sokeroimatonta omenamehua
- 8 dl vettä
- 2 rkl kana- tai kasvisfondia
- 1 dl kermaa
- ½ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- (sahramia)
Koristelu
- 1 dl kevyt maitoa
- ¼ tl kanelia
- 2 rkl tummaa suklaata (80 %) rouhittuna
Valmistusohje
Purjo-perunasosekeitto tehdään helposti näin:
1. Kuori ja viipaloi perunat ja salottisipulit. Käytä purjosta vain valkoinen osa. Halkaise ja huuhtele purjo ja leikkaa se viipaleiksi. 2. Kuullota salottisipuliviipaleita voissa kaksi minuuttia ja lisää purjoviipaleet sekä timjami. Kuullota vielä noin neljä minuuttia miedolla lämmöllä ja lisää perunaviipaleet ja valkoviini. Keitä, kunnes valkoviini on melkein haihtunut. 3. Lisää vesi ja fondi ja keitä varovasti 15–20 minuuttia. Lisää kerma. Keitä noin 3 minuuttia ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 4. Soseuta keitto tehosekoittimella ja kuumenna juuri ennen tarjoilua. 5. Kuumenna ja vispaa maito kuohkeaksi kattilassa. Kaada purjo-perunasosekeitto kulhoihin ja koristele maitovaahdolla, kaneliripauksella ja suklaalastuilla
Resepti on julkaistu Kotiliedessä vuonna 2002.
Kaipaatko lisää juhlavien keittojen ohjeita? Kokeile esimerkiksi kylmää avokadokeittoa, maa-artisokkakeittoa tai samppanja-hernekeittoa.
Lue myös Anna.fi: Palsternakka-purjokeitto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Purjo-perunasosekeitto