Reseptit
30-60 min
6

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Ranskalainen perunasosevuoka eli parmentier on klassinen ranskalainen kotiruoka. Kasvisversiossa jauheliha korvataan yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä:

1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
1 dl keitinlinetä
1 tl suolaa
1/2 tl jauhettua muskottipähkinää
150 g ranskankermaa
150 g raastettua emmentaljuustoa

Kastike:

1 iso sipuli
1 rkl kuivattuja sieniä murskattuna tai jauheena
2 rkl voita
3 oksaa timjamia
1 oksa rosmariinia
3 dl ranskalaisia Puy-linssejä (myydään usein pahvisessa pakkauksessa muiden linssien kanssa samassa hyllyssä) tai vihreitä linssejä
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa

Valmistusohje

1. Kuori perunat ja keitä ne suolatus­ sa vedessä kypsiksi. Säästä 1 dl kei­tinlientä ja kaada loput pois. Muusaa perunat perunasurvimella. Sekoita joukkoon kuuma keitinliemi, maus­teet, ranskankerma ja juustoraaste.

2. Viipaloi sipuli. Murskaa kuivatut sienet veitsen avulla tai huhmarees­sa. Karamelisoi sipulit voissa keski­lämmöllä timjamin ja rosmariinin kanssa, kunnes sipulit ovat kauniin tummanruskeita ja pehmenneitä.

3. Keitä linssit vedessä, laakerinleh­tien ja suolan kanssa täysin kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita sipulien joukkoon. Poista yrttien varret kastikkeesta.

4. Lusikoi linssiseos annosvuokiin tai yhteen uunivuokaan ja lusikoi päälle muusi. Ripottele päälle loput juustoraasteesta ja nosta 220 astei­sen uunin keskitasolle 20 minuutiksi, kunnes pinta on gratinoitunut kau­niin väriseksi.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/19.

Lue myös: Miten linssejä käytetään? Poimi vinkit ja katso 6 herkullista ohjetta

Keskustelu

Kommentoi juttua: Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X