Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Ranskalainen perunasosevuoka eli parmentier on klassinen ranskalainen kotiruoka. Kasvisversiossa jauheliha korvataan yrttisellä linssihöystöllä, joka on maustettu kuivatuilla sienillä.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä:

  • 1 kg perunoita (jauhoinen lajike)
  • 1 dl keitinlinetä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl jauhettua muskottipähkinää
  • 150 g ranskankermaa
  • 150 g raastettua emmentaljuustoa

Kastike:

  • 1 iso sipuli
  • 1 rkl kuivattuja sieniä murskattuna tai jauheena
  • 2 rkl voita
  • 3 oksaa timjamia
  • 1 oksa rosmariinia
  • 3 dl ranskalaisia Puy-linssejä (myydään usein pahvisessa pakkauksessa muiden linssien kanssa samassa hyllyssä) tai vihreitä linssejä
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

1. Kuori perunat ja keitä ne suolatus­ sa vedessä kypsiksi. Säästä 1 dl kei­tinlientä ja kaada loput pois. Muusaa perunat perunasurvimella. Sekoita joukkoon kuuma keitinliemi, maus­teet, ranskankerma ja juustoraaste.

2. Viipaloi sipuli. Murskaa kuivatut sienet veitsen avulla tai huhmarees­sa. Karamelisoi sipulit voissa keski­lämmöllä timjamin ja rosmariinin kanssa, kunnes sipulit ovat kauniin tummanruskeita ja pehmenneitä.

3. Keitä linssit vedessä, laakerinleh­tien ja suolan kanssa täysin kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja sekoita sipulien joukkoon. Poista yrttien varret kastikkeesta.

4. Lusikoi linssiseos annosvuokiin tai yhteen uunivuokaan ja lusikoi päälle muusi. Ripottele päälle loput juustoraasteesta ja nosta 220 astei­sen uunin keskitasolle 20 minuutiksi, kunnes pinta on gratinoitunut kau­niin väriseksi.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/19.

Lue myös: Miten linssejä käytetään? Poimi vinkit ja katso 6 herkullista ohjetta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ranskalainen perunasosevuoka linsseistä

Suomalainen perunasosevuoka valmistuu aidosti perunoista.

Suomalainen perunasosevuoka valmistuu aidosti perunoista. Emme siis edes yritä valmistaa perunasosevuokaa linsseistä.
Suomalainen perunasosevuoka makeutetaan tummalla siirapilla. Tummalla siirapilla saadaan hyvä väri ja maku.

Ainekset:

Erittäin niukasti vettä perunoiden keittämiseen. Veden määrää tulee valvoa kypsentämisen ajan, vesi ei saa loppua perunoiden kypsentämisen aikana.

2 kg perunoita, jauhoisia, tai yleisperunoita, myös kiinteitäkin suositaan.
100 g voita.
noin 0,8 litraa maitoa, määrä vaihtelee lajikkeen mukaan runsaasti.
2 ruokalusikallista jauhoja, maun mukaan.
1-2 desilitraa tummaa siirappia. Tumma siirappi antaa väriä ja makua.
2 teelusikallista suolaa.
Voi maustaa hillitysti tutuilla mausteilla. Monien mielestä maustamatta paras.

Näin valmistuu siirapilla makeutettu perunasosevuoka:

1. Pese, kuori ja paloittele perunat kattilaan.
2. Keitä perunat kattilassa täysin kypsiksi erittäin niukassa vedessä ja soseuta keittoveteen. Näin vältetään kuorimis-, keitto- ja liukenemistappiot.
3. Lisää loput valmistusaineet. Viipaloitu voi sulaa varsin helposti soseeseen. Lisää maito vähitellen ja seuraa soseen sakeutta. Soseen tulee olla sakean vellin kaltaista. Huomioi että maidon määrä vaihtelee runsaati eri lajikkeilla.
4. Sekoita tasaiseksi.

5. Laita sose voideltuun uunivuokaan ja lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, niin pinnalle voit lisätä hiukan, kevyesti sirotellen korppujauhoa.
6. Paista ensin noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140-150 asteeseen, niin kupliminen pysyy hallinnassa ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
7. Paista siirapilla makeutettua perunasosevuokaa paistolämpötilasta riippuen 1-3 tuntia.
Ohut kerros sosetta vuoan pohjalla paistuu helposti korpuksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.