Pataleipätaikinaan voi piilottaa joulupuuron tai kaurapuuron jämät. Kuvan leipää varten on tehty tuplakokoinen taikina.
Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12 annosta
Kasvis
Munaton
Ainekset
Riisipuuro-sahramipataleipä:
4 dl
vehnäjauhoja
3 dl
hiivaleipäjauhoja
2 tl
suolaa
½ tl
kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
hyppysellinen
sahramia
3 ½ dl
vettä
2 dl
riisipuuron jämiä
Lisäksi:
rypsiöljyä
siemeniä tai hiutaleita leivän päälle
Valmistusohje
1. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita sahrami lämpöiseen veteen. Lisää vesi taikinaan ja sekoita nopeasti. Taikinaa ei saa vaivata. Peitä kulho kelmulla tai leivinliinalla ja jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan 12– 24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.
2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele tässä vaiheessa riisipuuro taikinan joukkoon ja muotoile taikinasta löysä pallo. Nosta taikinapallo kevyesti öljyttyyn kulhoon ja anna sen kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa vielä puolisen tuntia.
3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita kannellinen, 2–3 litran vetoinen uunipata kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia ja pata kuumentunut uunissa, ota pata uunista. Ripota pohjalle hieman hiutaleita. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Ripottele päälle halutessasi siemeniä tai hiutaleita. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Poista padasta kansi ja jatka paistamista vielä ilman kantta noin 15 minuuttia.
4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti. Jos teet isomman taikinan, paista leipää ainakin vartti kauemmin.
Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Riisipuuro-sahramipataleipä