Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Riisipuuro-sahramipataleipä

Pataleipätaikinaan voi piilottaa joulupuuron tai kaurapuuron jämät. Kuvan leipää varten on tehty tuplakokoinen taikina.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Riisipuuro-sahramipataleipä:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
  • hyppysellinen sahramia
  • 3 ½ dl vettä
  • 2 dl riisipuuron jämiä

Lisäksi:

  • rypsiöljyä
  • siemeniä tai hiutaleita leivän päälle

Valmistusohje

1. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita sah­rami lämpöiseen veteen. Lisää vesi taikinaan ja sekoita nopeasti. Taiki­naa ei saa vaivata. Peitä kulho kel­mulla tai leivinliinalla ja jätä taikina kohoamaan lämpimään paikkaan 12– 24 tunniksi. Mitä pidempi kohotus­aika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.

2. Kumoa taikina reilusti jauhote­tulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele tässä vaiheessa riisipuuro taikinan joukkoon ja muotoile taiki­nasta löysä pallo. Nosta taikinapallo kevyesti öljyttyyn kulhoon ja anna sen kohota leivinliinan alla lämpimäs­sä paikassa vielä puolisen tuntia.

3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita kannellinen, 2–3 litran vetoi­nen uunipata kylmään uuniin. Kun taikina on kohonnut puolisen tuntia ja pata kuumentunut uunissa, ota pata uunista. Ripota pohjalle hieman hiutaleita. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Ripottele päälle halutessasi siemeniä tai hiutaleita. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuu­tiksi. Poista padasta kansi ja jatka paistamista vielä ilman kantta noin 15 minuuttia.

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Pataleipä irtoaa padasta helposti. Jos teet isomman taikinan, paista leipää ainakin vartti kauemmin.

Vinkki: Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä pataleivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/18.

Kokeile myös näitä pataleipiä:

karpalo-saksanpähkinälepä

Karpalo-saksanpähkinäpataleipä

porkkanainen pataleipä

Porkkanainen pataleipä

punajuuripataleipa

Punajuuripataleipä

Anna.fi: Karpalo-pataleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Riisipuuro-sahramipataleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.