Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Rouheinen pataleipä

Rouheinen pataleipä on helppo, mutta sitäkin maukkaampi herkku. Herkullisen maun salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Rapean kuoren leipä saa kuumassa padassa paistuessaan.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
1  annos

Ainekset

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • 1,5-2 tl suolaa
  • 0.5 tl kuivahiivaa
  • 3.5 dl vettä

Valmistusohje

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.
  3. Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripausta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi.. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.
  4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Vinkki! Pataleipä onnistuu niin valurauta- , lasi- kuin keraamisessakin padassa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

Katso myös nämä pataleipäohjeet:

Yrttinen pataleipä
© Tiina Rantanen

Yrttinen pataleipä

Pataleipa

Välimerellinen pataleipä

Punajuuripataleipä

Punajuuripataleipä Ruoka.fi: Karpalo-pataleipä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Rouheinen pataleipä

Häläkäkkiäinen

Hyvä leipä tulee näillä ohjeilla. Ei tarvitse enää kaupasta valeaa leipää ostaa. Ruoheinen pataleipä on juuri sitä mitä olen kaivannut, tukuisaa, rapeaa ja täysimittaista leipää eikä mitään teollista höttöä.

Orvokki

Mistähän johtuu leivän tarttuminen padan pohjaan? Tein tällä ohjeella n.10 kertaa täydellistä leipää, mutta nyt on alkanut tarttumaan kiinni, vaikka viimeksi jopa laitoin öljyä pohjalle ? käytä pinnoitettua valurautapataa.

Emma

Laita pataan leivinpaperi – ei öljyä

Omeka

Hämmentää vähän ohje käyttää lämmintä vettä. Yleensä käytetään kylmää vettä jos nostatetaan taikina yön yli.

sufnu

Johtuu varmaan kuivahiivasta tuo +42 asteinen vesi, kun vaatii kuumempaa vettä kuin normihiiva.

Kaija

Todella hyvä leipäohje. Kuori rapea ja koostumus täydellinen. Tein leivän ohjeen mukaa keramiikka padassa ja nostatin 17 tuntia huoneen lämmössä. Tulee varmaan tehtyä jatkossakin.

Helenainen

Hei! Veden ei tarvitse olla lämmintä. Olen tehnyt leipää ihan hanakylmään veteen ja kuivahiiva on toiminut ihan moitteettomasti. Ja astiakin voi olla lasinen, kuumuutta kestävä.
Herkullisia leipähetkiä!

Hellunen

Tein eka kertaa pataleipää ja tällä ohjeella, aivan ihanaa tuli! Kohotusaika venähtikin varmaan noin 26 h mutta eipä tuntunut ainakaan haittaavan. Uskaltaisikohan kokeilla seuraavan kerran kylmään veteen, niinkuin ”Helenainen” oli tehnyt.

Kirsi

Mites onnistuuko tuoreesta hiivasta? Ehkä herneen kokoinen pala riittää? Teen gluteenittomasti ja ajattelin lisätä auringonkukka ja kurpitsan siemenseosta. Hasselpähkinä jauhetta ajattelin myös kokeilla.Sekä gluteenittomia kaurahiutaleita että leseitä vai kannattaako lese jättää pois ettei tule liian tiivistä? Kaurajauhoa gluteeniton ja gluteeniton jauhoa käytän. Spelttijauhoista jos tekee niin olen joskus tehnyt sunspelt jauhoista ja sunspelt täysjyväjauhoista. Spelttiä kestän jonkin verran.

Leipuri

Suolaton, mauton ja taikina liian vetelä. Kokeilen seuraavaksi eri reseptiä. Pinta ei ollut rapea. Lämpötilan pitäisi aluksi olla 250 astetta.

Vastaa käyttäjälle sufnuPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.