Rukiinen pähkinä-kermasuklaa
Annan suklaatehtaan mainio suklaaherkku sulaa suuhun. Vanha savolainen perinneherkku, paahtosuola viimeistelee Anna Kekin suklaakupin makean ja suolaisen liiton.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 40 annosta
- Munaton
Ainekset
Maitosuklaakuppi
- 1 kg maitosuklaata
- muovikelmua
- bulguria
Pähkinä-kermatäyte
- ¾ dl kuohukermaa
- ½ dl glukoosia
- 130 g manteli-/hasselpähkinätahnaa (pralinepaste)
- 80 g gianduja (hasselpähkinällä maustettua sileää maitosuklaata)
- 30 g kaakaovoita
- 120 g maitosuklaata (min. 38 % kaakaota)
- ½ dl Amaretto-likööriä
Paahtosuola
- 25 g voita
- 1 dl ruisjauhoja
- merisuolahiutaleita
Valmistusohje
- Leikkaa kelmusta neliö (20 x 20 cm) ja täytä bulgurin jyvillä (1 rkl). Nipistä tiukaksi pussiksi ja solmi kiinni.
- Temperoi maitosuklaa ja kasta pussi hieman yli puoleen väliin suklaaseen. Nosta pussi jähmettymään leivinpaperille ja laita vartiksi jääkaappiin. Leikkaa pussi auki, varista jyvät ja irrota kelmu.
- Kiehauta kerma ja glukoosi. Sulata gianduja, kaakaovoi ja maitosuklaa vesihauteessa. Lisää pähkinätahna. Kaada kuuma kerma suklaaseokseen. Sakeuta sauvasekoittimella ja lisää likööri.
- Kaada massa kivitasolle. Vuoroin levitä ja kasaa sitä palettiveitsellä, kunnes rakenne muuttuu vaaleanruskeaksi, kuohkeaksi tahnaksi. Pursota tahna maitosuklaakuppeihin.
- Sulata rasva keskilämmöllä paistinpannulla. Lisää jauhoja vähitellen, kunnes seos muuttuu irtonaiseksi. Paahda kauniin ruskeaksi, varo polttamasta jauhoja. Lisää suolaa. Jäähdytä. Koristele konvehdit paahtosuolalla.
- Mikä on paahtosuola? Savossa vanhan kansan ihmiset ainakin tietävät mitä on paahtosuola. Kyseessä on savolainen mauste tai lisuke, jota saadaan ruisjauhosta, suolasta ja voista. Nämä kolme paahdetaan pannulla, ja tuloksena muromainen suolainen jauhe, jota voidaan nautiskella tavallisimmin uusien perunoiden ja vaikkapa jauhelihakastikkeen kanssa. Suklaamestari käyttää sitä tähän herkkuun. Lähde: Ruokakalevala -kirja
Kommentoi
Kommentoi juttua: Rukiinen pähkinä-kermasuklaa