
Ruotsalais-norjalainen lipeäkala
Lipeäkala on skandinaavinen perinneruoka. Ruotsinsuomalainen toimittaja ja ruokakirjailija Elna Nykänen Andersson antaa tässä Kära Sverige – Ruotsalainen ruokakirja -uutuudessaan julkaistun lipeäkalan reseptin. Tee nyt lipeäkalaa ruotsalais-norjalaisittain. Katso herkullinen ohje.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
Ainekset
Lipeäkala ruotsalais-norjalaisittain
- 1 kg liotettua lipeäkalaa
- 1 kg perunoita
- 200 g pakasteherneitä
- 150 g pekonia
- 100 g voita
- 4 tl sinappijauhetta
Valkokastike:
- 50 g voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 7 dl maitoa
- suolaa
- maustepippuria
Valmistusohje
Ruotsalais-norjalainen lipeäkala valmistuu näin:
- Kypsennä lipeäkala uunissa pakkauksen ohjeen mukaan. Liotettua lipeäkalaa pitää keittää noin 20 minuuttia suolatussa vedessä.
- Valmista kastike. Sulata voi kattilassa ja sekoita joukkoon jauhot. Kääntele seosta hetki lastalla, mutta älä anna sen ruskistua. Kiehauta maito toisessa kattilassa ja lisää se vähitellen vehnäjauho-voiseokseen. Vispaa koko ajan voimakkaasti, kunnes kastike on tasaista. Anna kypsyä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia, välillä sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Keitä perunat ja herneet. Paloittele pekoni ja paista pannulla. Ruskista voi ja kaada tarjoiluastiaan.
- Ripottele kalalle sinappijauhoa ja pekonia, ja lorauta päälle ruskistettua voita. Tarjoa ruotsalais-norjalainen lipeäkala herneiden, keitettyjen perunoiden ja valkokastikkeen kanssa.
Lue myös: Lipeäkalaa ja punajuuririsottoa
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Joulupöydän kalaherkut – poimi reseptit graavilohesta chilisilakoihin ja lipeäkalaan
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruotsalais-norjalainen lipeäkala