Salmiakki-appelsiinimalja
Salmiakki-appelsiinimalja säväytetään turkinpippurilla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
Ainekset
Appelsiinitahna:
- yhden appelsiinin raastettu kuori
- 1 dl appelsiinimehua
- puolikkaan sitruunan mehu
- 4 kpl kananmunan keltuaisia
- 2 dl sokeria
- 50 g voita
- 1 tl vaniljasokeria
Appelsiinihyytelö:
- 100 g appelsiinin makuista tuorejuustoa
- 1 dl appelsiinitahnaa
- 2 kpl liivatelehtiä
- 1 rkl kiehuvaa vettä
- 2 dl kuohukermaa
- tai vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Salmiakkikastike:
- 150 g turkinpippurirouhetta
- 1 dl vettä
marengit:
- 4 kpl kananmunanvalkuaisia
- 8 rkl erikoishienoa sokeria
- 0.5 tl etikkaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl maissitärkkelysjauhoa
Valmistusohje
Salmiakki-appelsiinimalja tehdään näin:
- Valmista appelsiinitahna mieluiten jo edellisenä päivänä. Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja purista mehu. Mittaa keltuaiset, appelsiinin kuoriraaste, mehu, sitruunamehu ja sokeri kattilaan tai vesihauteeseen asetettavaan kulhoon. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan voimakkaasti vatkaten, kunnes seos sakenee. Ota astia liedeltä. Vatkaa joukkoon voi ja vaniljasokeri. Pane astia kylmään vesiastiaan tai lumeen ja vatkaa voimakkaasti, kunnes seos jäähtyy. Säilytä jääkaapissa. Tahnaa voi käyttää leivonnaisiin, jälkiruokiin tai paahtoleivän päällä.
- Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään noin 10 minuutiksi.
- Mausta tuorejuusto appelsiinitahnalla. Purista liivatelehdet vedestä ja sulata ne tilkkaseen kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivate hieman jäähtyneenä appelsiinijuuston joukkoon. Vaahdota kerma ja lisää seokseen. Kaada jälkiruoka annosmaljoihin ja anna hyytyä jääkaapissa noin tunnin ajan.
- Kiehauta vesi ja sulata turkinpippurirouhe kiehuvaan veteen. Sekoita, kunnes salmiakkirouhe liukenee veteen. Tarjoa kastikkeena appelsiinihyytelön kanssa. Korista salmiakki-appelsiinimalja marengeilla.
Vinkki: Tee sitruunatahnaan käytettyjen kananmunien valkuaisista marenkeja. Mittaa valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Lisää joukkoon vaniljasokeri, etikka ja maissijauho. Vaahdota seos kovaksi vaahdoksi. Pursota vaahto koristeellisiksi kuvioiksi leivinpaperilla peitetylle pellille. Kypsennä 100-asteisessa uunissa noin 2½ tuntia. Avaa uuninluukku ja anna marenkien kuivua jäähtyvässä uunissa. Jos käytössäsi on kiertoilmauuni, voit tehdä pari pellillistä kerrallaan. Vaahdosta voi tehdä myös marenkinokareita tai -levyjä, joista voi koota kakun joko jäätelön tai kermavaahdon ja marjojen tai hedelmien kanssa.
Lue myös: Salmiakkibrowniet
Lue myös Anna.fi: Lumoudu lakritsista, säväytä salmiakilla – katso parhaat vinkit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Salmiakki-appelsiinimalja