Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Sämpylät tangzhong-menetelmällä – elämäsi pehmeimmät sämpylät

Sämpylät tangzhong-menetelmällä: Tällä aasialaisella tekniikalla leivot elämäsi pehmeimmät ja kuohkeimmat sämpylät. Tangzhong tarkoittaa esitaikinaa, joka keitetään vedestä ja vehnäjauhoista. Tässä ohje, jossa hyödynnetään desinmittoja grammojen sijaan. Nämä ihanan pehmeät sämpylät sopivat aamiaiselle paahdettuna ja hampurilaisiin.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Sämpylät tangzhong-menetelmällä, esitaikina

 • 2 dl vettä
 • ½ dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)

Sämpylät tangzhong-menetelmällä, taikina

 • 5 ½–6 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)
 • ½ tl suolaa
 • 2 tl sokeria
 • 1 ¼ tl kuivahiivaa (sekoitettuna 42-asteiseen veteen, vettä voi laittaa noin 4 rkl)
 • 1 ½ dl maitoa
 • 1 kananmuna (huoneenlämpöinen)
 • tehty valmis tangchong jäähdytettynä
 • 40 g huoneenlämpöistä voita kuutioituna

Sämpylät tangzhong-menetelmällä, päälle

 • 1 kananmuna
 • 6 tl unikonsiemeniä

Valmistusohje

Sämpylät tangzhong-menetelmällä tehdään helposti näin:

 1. Tangzhong on esitaikina, joka tehdään ensin valmiiksi. Se jäähdytetään ja sekoitetaan varsinaisen taikinan joukkoon.  Sekoita kaksi desiä vettä ja puoli desiä vehnäjauhoja kattilassa samalla lämmittäen. Sekoita koko ajan seoksen kuumentuessa. Älä polta seosta pohjaan. Kuumenna seos noin 65 asteeseen. Kun seoksesta on muodostunut yhteinen liisterimäinen massa, nosta kattila liedeltä ja jätä jäähtymään. Sen voi tehdä myös etukäteen. Esitaikinan voi nostaa jääkaappiin muovikelmun alla odottamaan seuraavaan päivään.
 2. Seuraavaksi tee taikina yleiskoneen kulhossa tai sekoita käsin. Sekoita viisi ja puoli desiä vehnäjauhoja, puoli teelusikallista suolaa ja kaksi teelusikallista sokeria sekoituskulhossa. Liota yksi neljäsosa teelusikallista kuivahiiva noin neljään ruokalusikalliseen 42 asteisesta vettä ja lisää se kulhoon jauhoseoksen päälle. Lisää myös 42 asteeseen lämmitettyä  maitoa puolitoista desiä, yksi huoneenlämpäinen kananmuna ja valmiiksi tehty ja jäähdytetty tangzhong eli esitaikina.
 3. Aloita vaivaaminen. Sekoita mukaan yleiskoneen käydessä 40 grammaa pehmeää huoneenlämpöistä voita. Vaivaa kunnes taikina on elastista ja irtoilee kulhon reunoista. Lisää jauhoja vähän lisää, jos taikina jää kovin löysäksi. Laita kulhoon kansi päälle tai kelmuta astia tiiviiksi. Anna kohota lämpimässä paikassa vajaa tunti.
 4. Kaada kohonnut taikina pöydälle ja jaa se kuuteen osaan. Muotoile taikinasta palloja ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Jos taikina on löysää ja tarttuu sormiin, käytä apuna leivinlastaa, jolla voi helposti leikata taikinasta paloja ja muotoilla ne sämpylän muotoon.
 5. Anna sämpylöiden kohota noin tunti leivinliinan alla lämpimässä paikassa.
 6. Voitele sämpylät halutessasi kananmunalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä.
 7. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
 8. Sämpylät maistuvat heti tuoreeltaa voin kanssa. Ne sopivat myös aamiaiselle paahdettuna tai hampurilaissämpylöiksi pehmeytensä ansiosta.

Lue myös: Johanna leipoi sämpylät tangzhong-menetelmällä: ”Ei koskaan enää kovia sämpylöitä!”

Lue myös Anna.fi: Sämpylät ilman hiivaa, nopeat pannurieskat ja 4 muuta nopeaa leipäohjetta


Kommentoi

Kommentoi juttua: Sämpylät tangzhong-menetelmällä – elämäsi pehmeimmät sämpylät

Sinikka

Hiivaa 1/4 vai 1 1/4 tl? Eri määrät aineksissa ja ohjeessa.

Lyhyenläntä kurkku

Itsekin ensin laitoin tuon 1/4 hiivaa ja lopuksi huomasin katsoa ainekset-luetteloa. No lisäsin vielä hiivaa valmiiseen taikinaan, saa nähdä mitä tulee…

Gluteeniton elämä

Toimiiko myös gluteenittomilla jauhoilla? Jos ei, miten pitää toimia?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.