Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Särkisäilyke

Särkisäilyke onnistuu helposti itse tehden. Särki on oivallinen säilöttävä. Isot kalat kannattaa säilöä fileinä ja pienemmät paloiteltuna. Kalat, sipulit ja mausteet ladotaan tölkkeihin ja uuni hoitaa loput. Umpiointi on ikivanha säilöntätapa, se kannattaa opetella.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Särkisäilyke

  • 600 g särkiä
  • 1 iso punasipuli
  • 1 tl hienoa merisuolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 ½ dl rypsiöljyä
  • 1 rkl harissatahnaa

Valmistusohje

Särkisäilyke tehdään helposti näin:

1. Desinfioi neljä neljän desilitran vetoista lasipurkkia sekä niiden kannet keittämällä niitä kiehuvassa vedessä 10 minuuttia.

2. Ota 600 grammaa särkiä. Poista kaloista suomut, päät ja evät. Leikkaa isot särjet fileiksi ja poista fileistä isot kylkiruodot, pienet ruodot kypsyvät säilykkeessä pehmeiksi, joten niitä ei tarvitse poistaa. Pienet kalat voi säilöä perattuina ja puhdistettuina pieniksi paloiksi leikattuna.

3. Leikkaa kalat haarukkapaloiksi. Kuori ja viipaloi yksi iso punasipuli. Laita kalat ja sipulit kulhoon. Mausta teelusikallisella hienoa merisuolaa ja puolikkaalla teelusikallisella mustapippuria.

4. Soseuta puolitoista desilitraa rypsiöljyä ja ruokalusikallinen harissaa ja sekoita seos kalojen joukkoon.

5. Jaa kalat ja sipulit kastikkeineen tölkkeihin mahdollisimman tiiviisti niin, että purkit jäävät pari senttiä vajaaksi. Sulje kansi kevyesti.

6. Laita tölkit ritilälle kylmään uuniin, ja ritilän alle uunipelti sen varalta, että purkeista kuplii lientä. Säädä uunin lämpötila 125 asteeseen ja anna säilykkeiden kypsyä uunissa noin viisi tuntia.

7. Laita lasipurkkien kannet tiukasti kiinni esimerkiksi pyyhkeen avulla. Sammuta uuni, nosta särkisäilykkeet takaisin uuniin ja anna niiden jäähtyä uunissa muutaman tunnin ajan. Säilytä särkisäilyke jääkaapissa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2022.

Lue myös: Kalaruokaa kevyesti ja helposti

Lue myös Anna.fi: 4 x kalaruoka – nappaa herkulliset ja helpot reseptit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Särkisäilyke

Sinun täytyy kommentoidaksesi.