Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Savariini

Savariini on ranskalainen vehnäsen ja kakun välimuoto, joka kohotetaan hiivalla. Valmis savariini kostutetaan meheväksi ja tarjoillaan hedelmien ja kermavaahdon kera.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
25  annosta

Ainekset

Savariini:

  • 1 dl maitoa
  • 10 g hiivaa
  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 3-3 ½ dl vehnäjauhoja
  • 100 g sulatettua voita

Savariinin kostutus:

  • 5 dl vettä
  • 1 kanelitanko
  • 2.5 dl sokeria
  • 1 dl punssia, kirschiä tai rommia

Lisäksi

  • 250 g mascarponejuustoa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • hedelmiä tai marjoja

Valmistusohje

1. Liota hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon. Vaahdota kananmunat ja sokeri, lisää joukkoon maitoseos. Lisää suola sekä jauhot ja voisula. Alusta taikinaa viitisen minuuttia ja anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla noin tunti.

2. Vaivaa taikinaa varovasti ja lusikoi se voideltuun, mieluiten sileäpohjaiseen rengasvuokaan. Oikeita savariinivuokia saa keittiötarvikkeisiin erikoistuneista liikkeistä. Kohota taikinaa puolisen tuntia ja paista savariinia 200-asteissa uunissa noin 30 minuuttia. Jos savariinin pinta saa liikaa väriä, suojaa se leivinpaperilla.

3. Kiehauta sokeriliemi. Ota liedeltä ja jäähdytä hieman. Poista kanelitanko ja lisää joukkoon alkoholi.

4. Ota kypsä savariini uunista, anna hetken jäähtyä ja kaada kostutusliemi vuokaan. Anna savariinin maustua jääkaapissa pari tuntia. Jos kostutuslientä jää, sitä voi käyttää hedelmien maustamiseen.

5. Kumoa savariini ja täytä keskelle jäävä aukko hedelmillä. Tarjoa savariini kermavaahdon tai mascarpone-kerman kanssa.

Kokeile myös muita ranskalaisia klassikkoleivonnaisia: Clafoutis Briossit Ranskalainen suklaatorttu Ruoka.fi: Ranskalainen hedelmätorttu

Kuva: Kristiina Kurronen/OM-arkisto

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Savariini

Sinun täytyy kommentoidaksesi.