Savusilakkasalaatti
Joulunpunainen savusilakkasalaatti tehdään savusilakoista, rapeasta salaatista ja makeista hedelmistä. Viimeistele kokonaisuus piparkakkuvinegrettillä.
- Valmistusaika
- alle 30 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Gluteeniton
- Laktoositon
- Maidoton
- Munaton
Ainekset
Savusilakkasalaatti
- 6 savusilakkaa
- 4 luumua
- 2 omenaa
- 2 persimonia
- 2 punajuurta (höyry- tai uunikypsennettynä)
- 1 punasipuli
- 1 kerä punasikuria
- 2 dl hasselpähkinöitä
Kastike
- 1 dl karpaloita
- 1 dl rypsiöljyä
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 2 tl sokeria
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 1 tl suolaa
Valmistusohje
Savusilakkasalaatti valmistuu helposti näin:
- Perkaa kolme–neljä savusilakkaa. Jätä muutama halutessasi koristeeksi. Halkaise neljä luumua ja poista kivet, leikkaa luumut lohkoiksi. Pilko kaksi omenaa tikuiksi ja kaksi persimonia kiekoiksi. Kuori ja raasta kaksi pientä höyry- tai uunikypsennettyä jäähtynyttä punajuurta. Hienonna punasipuli ja kerä punasikurisalaattia.
- Paahda kaksi desilitraa hasselpähkinöitä 1–2 minuuttia kuumalla kuivalla pannulla. Hienonna pähkinät rouheeksi.
- Sulata desilitra karpaloita esimerkiksi mikrossa. Mittaa marjat, desilitra rypsiöljyä, kaksi ruokalusikallista punaviinietikkaa ja kaksi teelusikallista sokeria, teelusikallinen piparkakkumaustetta sekä teelusikallinen suolaa sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi kastikkeeksi.
- Yhdistä salaatin ainekset tarjoiluastiassa ja sekoita joukkoon kastike juuri ennen tarjoilua.
- Koristele kokonaisilla savusilakoilla.
Vinkki! Tarjoa savusilakkasalaatti joulupöydässä yhdessä muiden klassisten kalaherkkujen, kuten sillikaviaarin sekä isoäidin sinappisilakoiden kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 25/2022.
Lue myös Anna.fi: Marinoidut fenkolisilakat
Reseptiä editoitu 20.12.2022 klo 14:20. Reseptiin lisätty suositus käyttää höyry- tai uunikypsennettyjä punajuuria sekä lisäys loppuun, että salaatin voi halutessaan koristella kokonaisilla savusilakoilla. Lisäksi ohjeeseen on korjattu, että luumut ovat lohkoja ja omenat pilkottu tikkumaiseksi.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Savusilakkasalaatti