Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Siemenleipä

Siemenleipä maistuu voin kanssa. Siemenet ja kuivatut marjat tai hedelmät antavat leivälle makua ja purutuntumaa.

Ainekset

Juuri

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl luonnonjogurttia tai hunajaa

Lisäys

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl vettä

Siemenleipä

  • 1 dl siemensekoitusta (auringonkukka, kurpitsa, pinjansiemen)
  • 1 dl kuivattuja karpaloita tai aprikooseja
  • ½ dl ruislesettä
  • 1 dl spelttihiutaleita
  • 1 hapankorppu
  • 2 dl vettä

Taikina

  • 1½ dl juuritaikinaa
  • noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
  • 1 dl ruisjauhoja
  • 11 g (1pss) kuivahiivaa
  • 3 tl suolaa
  • 3 dl vettä

Valmistusohje

Leivän valmistusaika 2 tuntia Siemensekoituksen liotus 2 tuntia Juuren valmistuminen 5 vrk

Juuri: 1. Sekoita jauhot kädenlämpöiseen veteen, joukkoon voi käymisen edistämiseksi lisätä jogurttia tai hunajaa. Kaada juuri kannelliseen astiaan ja säilytä vuorokausi huoneenlämmössä.

2. Lisää kahtena seuraavana päivänä juureen 1 ½ dl vehnäjauhoja ja desilitra kädenlämpöistä vettä. Rukiin makuiseen juureen voi lisätä kolmantena päivänä murennetun hapankorpun. Viidentenä päivänä juuri on valmis.

3. Säilytä jatkossa juurta kannellisessa, ilmatiiviissä lasitölkissä jääkaapissa, ja lisää kerran viikossa joukkoon ½ desilitraa vettä ja jauhoja. Kun käytät juurta, lisää joukkoon saman verran vettä ja jauhoja kuin otit juurta. Juuren voi myös pakastaa.

Leipä: 1. Mittaa siemenet, marjat, lese, hiutaleet ja vesi kulhoon. Liota 2 tuntia tai yön yli.

2. Sekoita liotettua siemenseosta, juuritaikinaa ja kuivia taikina-aineksia käsin tai yleiskoneen pienimmällä teholla pari minuuttia. Lisää joukkoon vähitellen vesi. Taikina on sopivaa, kun se vielä hieman tarttuu kulhon pohjaan.

3. Vaivaa taikinaa voimakkaammin 18 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja irtoaa kulhon pohjasta hyvin. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla 30–40 minuuttia.

4. Nosta taikina jauhotetulle leivinpöydälle, jaa kahteen osaan ja painele palat neliöiksi. Muovaa keräämällä taikinaa sivuilta, ylhäältä ja alhaalta kiertäen ja rullaten haluamaasi muotoon. Anna leipien kohota liinan alla noin 45 minuuttia.

5. Kuumenna uuni 225 asteeseen ja aseta uunin pohjalle laakea vesiastia. Tee leipien pintaan muutama viilto. Nosta pelti uuniin ja paiskaa pohjalle pari desilitraa vettä. Paista 10 minuuttia. Laske lämpötila 200 asteeseen, jatka paistamista 20 minuuttia. Ota vesiastia uunista ja paista leipiä vielä 10 minuuttia.

Lisää reseptejä: Siemensämpylät Siemennäkkäri Ruoka.fi: Makeat siemenleivät

 


Kommentoi

Kommentoi juttua: Siemenleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.