
Sitruunatorttu
Sitruunatorttu, suloisen makea ja pirteän kirpakka, lemonpie, on amerikkalaisen piirakkaperinteen parhaita herkkuja.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Ainekset
Sitruunatortun pohjataikina:
- 100 g voita
- tai margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 rkl sokeria
- 2 rkl kylmää vettä
Sitruunatortun täyte:
- yhden sitruunan raastettu kuori
- 2 dl vettä
- 3 rkl maissitärkkelysjauhoja
- 1 dl sokeria
- 0.5 dl sitruunamehua
- 2 kpl kananmunan keltuaisia
- 50 g voita
Sitruunatortun pinnalle:
- 2 kpl kananmunanvalkuaisia
- 6 rkl hienoa sokeria
Valmistusohje
Sitruunatorttu leivotaan näin:
- Nypi rasva, jauhot ja sokeri muruiseksi seokseksi. Lisää vesi ja anna taikinan tasaantua kymmenisen minuuttia jääkaapissa. Painele taikina piirakkavuoan reunoille ja pohjalle (noin 24 cm). Tue reunat foliosta muovatulla pannalla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pohja saa vaaleanruskean värin.
- Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista mehu. Mittaa vesi, maissijauho, sokeri ja raastettu sitruunankuori kattilaan. Kuumenna koko ajan sekoitellen kiehuvaksi. Lisää sitruunamehu ja keltuaiset. Anna seoksen jäähtyä hieman. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi. Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
- Poista foliopanta torttupohjan reunoilta ja kaada sitruunakiisseli vuokaan. Lusikoi valkuaisvaahto kiisselin pinnalle ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes sitruunatortun pinta saa kauniin paahtuneen värin.
- Tarjoa sitruunatorttu hyvän kahvin kanssa.
Lue myös: Sitruunapiirakka kolmella eri tyylillä – kurkkaa Kotilieden raikkaat reseptit!
Lue myös Anna.fi: Näin maustat ruoan raikkaasti sitruunalla
Kommentoi
Kommentoi juttua: Sitruunatorttu
Paljon parempi sitruunatorttu on Valion resepti 1980-90 -luvulta. Kakkupohja,syvennyksessä sitruunakiisseli, ei marenkia (joka maistuu aina kamalalle).
Tällä ohjella ei totttu onnistunut ollenkaan. Kiisseli ei jähmettynyt kunnolla ollenkaan ja marenki upposi kiisselin sekaan. Uunista tulon jälkeen marenki alkoi vetäytyä reunoilta kohti keskustaa. Vaikka ohjetta tarkasti noidatti, tämä ei vaan toiminut, oli jo toinen kerta. Tuntuu, että ohjeesta puuttuu olennaista tietoa onnistumiseen
Jäähdytitkö kiisselin kunnolla? Lisäksi sen tulee olla riittävän paksua. Lisään itse pohjaan myös yhden keltuaisen, pohjasta tulee kivan rapea. Ja marenki tulee vatkata myös kovaksi, lisään sokerin siihen vasta lopuksi. Ja rapea marenki sitruunatortun päällä on herkullista, on minun mielipiteeni :). Sitruunatorttu on kulkenut mukana kohta viitisenkymmentä vuotta ja on perheen suosikkiresepti.
Olen aina käyttänyt runsaammin maizenaa ja hiukan enemmän sitruunamehua, ja oikein hyvä tulos on ollut.