Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Saksalainen joulupulla Stollen

Stollen, kakkumaisen täyteläinen saksalainen joulupulla maistuu ohuina viipaleina joulunajan kahvi- ja teepöydässä. Leivonnaisen tomusokerilla puuteroitu muoto symboloi kapaloitua vauvaa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Juuri:

  • 2 dl maitoa
  • (1 vaniljatanko)
  • 1 pussi kuivahiivaa tai 25 g hiivaa
  • 2 dl vehnäjauhoja

Taikina:

  • 0.8 dl sokeria
  • 0.3 tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • (1 tl kardemummaa)
  • sitruunan raastettu kuori
  • 125 g voita tai margariinia
  • 200-300 g sokeroituja hedelmiä, esim. sukaattia, appelsiininkuoria, hedelmärouhetta ja sokeroituja kirsikoita
  • (3 rkl rommia, konjakkia tai hedelmälikööriä)
  • 70 g mantelilastuja
  • noin 6 dl vehnäjauhoja
  • 100-200 g marsipaania

päälle:

  • 50 g voita
  • tomusokeria

Valmistusohje

Stollen leivotaan näin.

  1. Lämmitä maito. Raaputa joukkoon halkaistusta vaniljatangosta siemenet. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja lisää maitoon 42-asteisiin maitoon. Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se suoraan kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää jauhoja sen verran, että juuri on paksuhkoa velliä. Anna taikinan olla noin 20 minuuttia huoneenlämmössä.
  2. Leikkaa hedelmät pieniksi kuutioiksi. Jos haluat, mehevöitä niitä rommi-, konjakki- tai likööritilkalla.
  3. Vatkaa kananmunat ja sokeri keskenään ja lisää taikinajuureen. Lisää mausteeksi suolaa ja kardemummaa. Alusta taikina hyvin vehnäjauhoilla ja lisää huoneenlämpöistä voita sekä kuutioidut hedelmät. Voit myös nyppiä rasvan ja osan jauhoista keskenään ja lisätä tämän taikinaan. Anna taikinan kohota 10-15 minuuttia.
  4. Kauli taikina noin 4 sentin paksuiseksi, keskeltä vähän litteämmäksi, 30 sentin levyiseksi suorakaiteeksi. Nosta taikina leivinpaperille. Pyörittele marsipaanista ohut tanko, nosta se taikinalevylle ja taita kolmannes taikinasta kaksin kerroin marsipaanin päälle. Paina reuna tiukasti kiinni. Anna kohota liinan alla 20-25 minuuttia.
  5. Paista stollen 175-200 asteisessa uunissa, aluksi kuumemmassa, sitten miedommassa lämmössä 50-60 minuuttia tai kunnes pulla on kypsä.
  6. Sulata voi ja voitele lämmintä pullaa useaan kertaan. Seulo pinnalle tomusokeria. Kiedo stollen voipaperiin ja folioon.
  7. Seulo ennen tarjoamista pinnalle tomusokeria. Tarjoa viipaleiksi leikattuna kahvi- tai teepöydässä.
Stollen

Katso myös: Joulupulla – suosituimmat joulupullat pikkupullista kransseihin

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Ihan itse leivoin – joulukakut helposta vaativaan


Kommentoi

Kommentoi juttua: Saksalainen joulupulla Stollen

Jannukka

Melko kummallinen ohje eikä lopputulos muistuttanut perinteistä Stollenia alkuunkaan. Reseptissä ei mainita ainesosalistan jälkeen sitruunankuorta eikä manteleita kertaakaan, koostumuskaan ei muistuta sitä oikeaa. 🙁

Sinun täytyy kommentoidaksesi.