Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Suutarinlohi

Suutarinlohi valmistetaan silakoista. Perinteisen ohjeen mukaan suolasilakoista. Tämän suutarinlohen reseptin on antanut Kotiliedelle turkulaisen ravintola Marina Palacen pääkylmäkkö Tiina Miettinen. Hänen ohjeellaan onnistut suutarinlohen teossa, valmistat sen sitten silakkafileistä tai suolasilakoista.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Suutarinlohi:

  • 500 g silakkafileitä
  • 1 dl karkeaa suolaa

Etikkaliemi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl etikkaa
  • 10 kpl maustepippuria
  • 1 kpl pieni keltasipuli
  • 2 kpl laakerinlehteä

Valmistusohje

Suutarinlohi valmistuu näin:

  1. Lado huuhdotut silakkafileet avonaisina vuokaan nahkapuoli alaspäin suolan kanssa kerroksittain. Anna suolaantua vähintään 6 tuntia.
  2. Kuumenna vesi, sokeri ja etikka kiehuvaksi. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja ohuiksi renkaiksi leikatut sipulit. Anna liemen jäähtyä.
  3. Huuhtele fileistä suola pois. Rullaa ne vuokaan nahkapuoli ylöspäin. Kaada jäähtynyt etikkaliemi silakkarullille. Anna silakoiden maustua vähintään vuorokauden ajan viileässä. Suutarinlohi maistuu keitettyjen perunoiden tai hapankorppujen kanssa.

Vinkki: Suutarinlohi suolasilakoista. Jos valmistat suutarinlohen perinteisesti suolasilakoista, älä käytä enää suolalisää, muuten silakoista tulee liian suolaisia. Perkaa silakat ja liota niitä vedessä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Kääri fileet rullalle, levitä päälle ohuita sipulirenkaita ja rouhittua maustepippuria. Kaada jäähtynyt etikkaliemi päälle. Jos haluat liemeen laimeamman maun, lisää etikkaliemeen vettä kaksinkertainen määrä (2 dl).

Lue myös: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

Lue myös Anna.fi: Silakka ja muikku maailman malliin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Suutarinlohi

Tuomas

Suolan määrä on tolkuton; pitäisi olla 1 rkl/500g silakkafileitä.

Männikkö kalevi. Kurikka!!!

Tönkkösuolattua ei syö sikakaan

kuha

tönkkösuolattu tietysti liotetaan.

Soile

Tuli tosi hyvää! Kiitos ohjeesta!

Arja.tuuri@gmail .com

Liian suolaista.Joudun nyt lähteen kauppaan ostaan tilalle uudet joulupöytään.😥

Sanna Mansikkamäki

Toimituksesta moi! Jos käyttää suolasilakoita, ei suolalisää enää tarvita. Suutarinlohi on tönkkösuolaista ja perinteisesti sen kuuluukin olla. Ennen vanhaan kala säilöttiin tönkkösuolaan. 1 dl karkeaa suolaa 500 g silakkafileitä kohden on sopiva määrä tönkkäsuolaiseen versioon. Toki suolan määrää voi halutessaan vähentää.

konenikkari

Ja taas meinasin unohtaa, aina kalaa suolatessa, tietenkin hippunen sokeria.

konenikkari

”Huuhtele fileistä suola pois.” lukee ohjeessa.
Lopputuotteen suolapitoisuus on sopiva,
minä pistin myös porkkanaa ja sipulia raasteena 50+50g
Alle porkkanaa ja sipulia, kerroksittain, alemmat silakat taitoin vain kaksinkerroin
nahkapuoli ulospäin ja pari päälikerrosta nahka sisäänpäin
koska syötyä ne tulee n.2viikossa keitettyjen perunoiden kanssa
Kun lautasella on 4 näin valmistettua silakkafilettä ja 4 perunaa
ei suolaa ateriassa ole liikaa 😉
Myös sipulin ja porkkanan syön.

Jyrki

Olen tehnyt suolasilakoista lisänyt muutaman porkkana siivun. Olen tehnyt kahdella tavalla, sipuli ja muut mausteet kuumaan liemeen tai kylmään liemeen maku on vähän erilainen. Molemmat hyviä.

Kirstini@luukku.com

Hyvää. Ei ollut tönkköä eikä tökkää , ihan sopivasti suolaa. Tein suurinpiirtein ohjeen mukaan. 💛

Vastaa käyttäjälle kuhaPeruuta vastaus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.