Suvirannan porkkanapiirakka (Patê Elisabet)
Suvirannan porkkanapiirakan ohje on peräisin vapaaherratar Elisabet Järnefeltiltä. Elisabetin ohjeen mukaan leivottiin Suvirannan porkkanapiirakkaa useassa Tuusulanjären taiteilijakodissa 1900-luvun alkupuolella.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
Ainekset
tavallinen voitaikina:
- voita ja jauhoja yhtä paljon
- vettä
- 1 rkl viinaa/100 g jauhomäärään
täyte:
- porkkanoita, munia, sipulia, kermaa, suolaa ja valkopippuria
Valmistusohje
Suvirannan porkkanapiirakka leivotaan Elisabet Järnefeldtin ohjeella näin:
Suvirannan porkkanapiirakka leivotaan voitaikinaan, taikinasta tehdään piirakalle myös kansi.
- Voitaikina valmistetaan tavalliseen tapaan. Taikinamäärä riippuu piirakan suuruudesta. Annetaan olla kylmässä.
- Taikinan koon mukaan tarvittava määrä porkkanoita keitetään kypsiksi ja kuoritaan sekä hakataan hienoksi. Munat keitetään kypsiksi ja kuoritaan sekä hakataan hienoiksi. Sipulit kuoritaan, hakataan hienoksi ja keitetään pehmeiksi öljyssä, joukkoon lisätään porkkanahake sekä kermaa vähin erin, niin että muodostuu sopivan sakea täyte. Maustetaan tarkoin suolalla ja valkopippurilla. Munahake sekoitetaan viimeksi joukkoon. Täytteen annetaan jäähtyä.
- Voitaikina kaulitaan sopivan suuruiseksi, täytettä levitetään kohtalainen kerros ja taikinasta kaulitaan piirakalle kansi. Paistetaan piirakalle sopivassa uuninlämmössä.
Elisabet Järnefeltin porkkanapiirakan ohje Suvirannasta Anna-Kaisa Kolehmaiselta.
Saattaisit pitää myös porkkanapaistoksen reseptistä.
Katso myös Anna.fi/Ruoka: Porkkanapiiraat
Kommentoi
Kommentoi juttua: Suvirannan porkkanapiirakka (Patê Elisabet)