Reseptit

Tanskalainen juhlakakku

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
14  annosta

Ainekset

Taikina:

  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 200 g voita tai margariinia
  • 50 g hiivaa
  • 0.5 dl vettä
  • 2 kananmunaa

täyte:

  • 100 g voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 65 g sukaattia (esim. kakuntäytesekoitusta)
  • 1 dl rusinoita
  • 0.5 dl rouhittua mantelia
  • 1 sitruunan raastettu kuori

voiteluun:

  • munaa
  • koristeeksi:
  • mantelia ja raesokeria

Valmistusohje

Tanskalainen juhlakakku
  1. Nypi rasva ja vehnäjauhot ryynimäiseksi. Liota hiiva kylmään veteen ja lisää joukkoon. Sekoita taikinaan kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna taikinan levätä viileässä noin 1/2 tuntia.
  2. Hiero täytettä varten rasva ja sokeri. Lisää sukaatti, rusinat, rouhitut mantelit ja raastettu sitruunan kuori.
  3. Kaaviloi 3/4 taikinasta pyöreäksi levyksi ja nosta se tasapohjaisen, irtopohjaisen, voidellun ja jauhotetun vuoan (pyöreän vuoan läpimitta noin 23-24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä täyte taikinapohjalle ja taita reunat reilusti täytteen päälle. Voitele reunat munalla. Kaaviloi loput taikinasta pyöreäksi ja paina kakun kanneksi. Paina kansi hyvin kiinni.
  4. Peitä kakku liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.
  5. Voitele kansilevy munalla ja ripottele päälle rouhittua mantelia ja raesokeria. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kauniinvärinen ja kypsä.
  • Samasta taikinasta voit leipoa vastaavasti pikkupullia vuokiin. Leivonnainen soveltuu hyvin pakastettavaksi, sillä pakastettaessa sen rakenne rapeutuu.
  • Diabeetikon kakkuun voi sokerin asemesta käyttää hedelmäsokeria. Voi antaa juhlakakkuun parhaan maun, mutta laktoositon margariini soveltuu hyvin laktoosittomaan kakkuun.
  • ”Tanskasta saamani juhlakakun suosio on aina taattu, muulloinkin kuin jouluna.”
  • Ohje: Hilla Räsänen, Espoo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tanskalainen juhlakakku

Sinun täytyy kommentoidaksesi.