Tanskalainen juhlakakku
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 14 annosta
- Kasvis
Ainekset
Taikina:
- 6 dl vehnäjauhoja
- 200 g voita tai margariinia
- 50 g hiivaa
- 0.5 dl vettä
- 2 kananmunaa
täyte:
- 100 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 65 g sukaattia (esim. kakuntäytesekoitusta)
- 1 dl rusinoita
- 0.5 dl rouhittua mantelia
- 1 sitruunan raastettu kuori
voiteluun:
- munaa
- koristeeksi:
- mantelia ja raesokeria
Valmistusohje
- Nypi rasva ja vehnäjauhot ryynimäiseksi. Liota hiiva kylmään veteen ja lisää joukkoon. Sekoita taikinaan kananmunat. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna taikinan levätä viileässä noin 1/2 tuntia.
- Hiero täytettä varten rasva ja sokeri. Lisää sukaatti, rusinat, rouhitut mantelit ja raastettu sitruunan kuori.
- Kaaviloi 3/4 taikinasta pyöreäksi levyksi ja nosta se tasapohjaisen, irtopohjaisen, voidellun ja jauhotetun vuoan (pyöreän vuoan läpimitta noin 23-24 cm) pohjalle ja reunoille. Levitä täyte taikinapohjalle ja taita reunat reilusti täytteen päälle. Voitele reunat munalla. Kaaviloi loput taikinasta pyöreäksi ja paina kakun kanneksi. Paina kansi hyvin kiinni.
- Peitä kakku liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.
- Voitele kansilevy munalla ja ripottele päälle rouhittua mantelia ja raesokeria. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes kakku on kauniinvärinen ja kypsä.
- Samasta taikinasta voit leipoa vastaavasti pikkupullia vuokiin. Leivonnainen soveltuu hyvin pakastettavaksi, sillä pakastettaessa sen rakenne rapeutuu.
- Diabeetikon kakkuun voi sokerin asemesta käyttää hedelmäsokeria. Voi antaa juhlakakkuun parhaan maun, mutta laktoositon margariini soveltuu hyvin laktoosittomaan kakkuun.
- ”Tanskasta saamani juhlakakun suosio on aina taattu, muulloinkin kuin jouluna.”
- Ohje: Hilla Räsänen, Espoo
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tanskalainen juhlakakku